ŠEFOVI KREMLJA NE IDU NA SUD: Putin parafirao zakon koji je nedavno usvojio parlament

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

23. 12. 2020. u 22:31

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin, potpisao je zakon koji je nedavno usvojio parlament, omogućivši tako doživotni imunitet za bivše lidere Ruske Federacije.

ШЕФОВИ КРЕМЉА НЕ ИДУ НА СУД: Путин парафирао закон који је недавно усвојио парламент

Foto AP

Protiv bivših predsednika Rusije neće moći da se vode krivični postupci, niti da se donose odluke o njihovoj eventualnoj administrativnoj odgovornosti. Aktuelni i pređašnji šefovi Kremlja neće moći da budu uhapšeni, niti da budu pozivani na informativne razgovore. Policija neće moći da im pretresa stan niti automobil.

Tu privilegiju, kao bivši predsednik Rusije, moći će da koristi Dmitrij Medvedev, ali se ona ne odnosi na prvog predsednika SSSR Mihaila Gorbačova, jer je on bio lider države koje više nema. Činjenica da je Ruska Federacija pravna naslednica Sovjetskog Saveza, nema značaja.

Do donošenja ovog zakona predsednički imunitet se odnosio samo na period aktivnog obavljanja najviše državne funkcije, dok je sada imunitet doživotan. Osobi koja je bila predsednik ne može se suditi niti za dela počinjena pre nego što je izabran na predsedničku funkciju.

Od sada je znatno teže oduzeti imunitet bivšem predsedniku. Ranije je nekadašnji šef ruske države mogao da izgubi imunitet, ako je napravio teško krivično delo. Skidanje imuniteta mogao je da predloži predsednik Istražnog komiteta, a sa tim je trebalo da se slože Duma i Savet Federacije, dakle dva doma parlamenta.

Sada je oduzimanje imuniteta bivšem predsedniku moguće na predlog Dume, a pored dva doma parlamenta sa predlogom o oduzimanju imuniteta treba da se saglase Vrhovni i Ustavni sud, kao i da tu odluku podrži dve trećine poslanika u parlamentu.

Putin je potpisao i zakon koji daje mogućnost bivšem predsedniku da, ako to želi, bude doživotni senator u Savetu Federacije.

BERLIN: NAVALjNOG SPASLI I RUSI

NEMAČKI lekari, koji su lečili ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog pošto je navodno otrovan nervnim agensom novičokom, opisali su detaljno taj slučaj u jednom od najpoznatijih medicinskih časopisa na svetu, "Lanset". Naveli su da je ishod za Navaljnog bio "veoma povoljan", a zaslugu za to pripisali su brzo pruženoj medicinskoj pomoći koju je dobio u Rusiji. Bolnica "Šarite" u Berlinu saopštila je u sredu da je Navaljni dao dozvolu da ovaj članak bude objavljen.

LAVROV: NELOJALNA KONKURENCIJA

MOSKVA će uzeti u obzir nove antiruske sankcije koje su SAD uvele prilikom izgradnje svojih veza sa Vašingtonom, rekao je u sredu novinarima šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je istakao da najnovije sankcije SAD protiv Rusije i Kine potvrđuju stratešku politiku Vašingtona o nelojalnoj konkurenciji. "Akcije Vašingtona odražavaju američku strategiju pokušaja kočenja konkurenata na svetskim tržištima u maksimalnoj meri i guranje nelojalne konkurencije koja grubo krši pravila Svetske trgovinske organizacije", dodao je Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024