MNOGI RADNICI U EU OSTALI BEZ PODRŠKE U VREME PANDEMIJE: Bez posla ostalo dva miliona ljudi

J. Ž. S.

23. 12. 2020. u 14:05

SAMOZAPOSLENI i netipični radnici ostali su bez podrške u sedam zemalja Evropske unije.

МНОГИ РАДНИЦИ У ЕУ ОСТАЛИ БЕЗ ПОДРШКЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ:  Без посла остало два милиона људи

Foto EPA

Te zemlje će, uprkos postojanju značajnih sredstava u posebnim evropskim fondovima, ovim kategorijama zaposlenih pružiti ili vrlo slabu ili čak nikakvu podršku. To je dovelo do toga da je posao tokom 2020. godine izgubilo gotovo dva miliona ljudi. 

Kada je kriza bila na vrhuncu u proleće ove godine, iz tih fondova pomoć je primilo 42 miliona radnika. Sada se, međutim, mnoge zemlje oglušuju o preporuku Unije da "direktno pokriju troškove sistema državnog finansiranja dela radnog vremena i ostalih sličnih mera, imajući posebno u vidu samozaposlene". 

Netipični radnici su bez podrške ostali u Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Španiji.

Situacija u ovoj oblasti je tako dramatična, da se čak i Evropsko udruženje poslodavaca priključilo apelu koji je Evropska konfederacija sindikata (EKS) uputila Komisiji tražeći da se zatvore sve pravne praznine koje onemogućavaju podršku netipičnim radnicima. 

Luka Visentini, generalni sekretar EKS izjavio je da je pomoć iz EU fondova namenjenih očuvanju zaposlenosti, za koju su se sindikati izborili, spasila u vreme pandemije milione radnih mesta, ali da, zbog mnogih pravnih praznina, veliki broj radnika još uvek ostaje bez nje. 

- Posebno je veliki broj samozaposlenih i radnika na netipičnim poslovima, koji su ove godine morali da se zadovolje malom ili nikakvom finansijskom podrškom, bez obzira što je Unija za te svrhe državama-članicama odobrila posebna novčana sredstva - rekao je Vinsentini. - Te pravne praznine doprinele su porastu nezaposlenosti u EU, u kojoj je tokom protekle godine posao izgubilo oko dva miliona ljudi, pre svega mladih i žena. 

Zbog toga, po njegovom mišljenju, treba produžiti vreme trajanja podrške sve do početka pravog privrednog oporavka, ali i obezbediti da ta sredstva stignu i samozaposlenima i netipičnim radnicima svuda u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri