NAPADNUTA AMERIČKA AMBASADA! Jezivi snimci eksplozija, baraž raketa zasuo utvrđeno zdanje u Bagdadu (VIDEO)

Novosti online

20. 12. 2020. u 20:56

Na AMBASADU SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestonice Bagdada, ispaljene su danas tri rakete, saopštili su irački zvaničnici.

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА АМБАСАДА! Језиви снимци експлозија, бараж ракета засуо утврђено здање у Багдаду (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Nije jasno da li je bilo povređenih, ali je potvrđeno da je naneta materijalna šteta i uništeno nekoliko vozila na parkingu ambasade, preneo je AP izjavu zvaničnika koji je zahtevao anonimnost.

Ambasada SAD je odgovorila aktiviranjem defanzivnog protivraketnog sistema C-RAM, postavljenog letos da bi se odbijali sve učestaliji pokušaji raketiranja američkog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Iraka.

​Ovaj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara ove godine nedaleko od bagdadskog aerodroma.

Strahujući od odmazde uoči prve godišnjice atentata na Sulejmanija, SAD su naredil da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu.

​Frekventnost raketnih napada protiv SAD nakon ubistva Sulejmanija izazvala je zabrinutost Trampove administracije i optužbe na račun oružanih, pro-iranskih šiitskih grupa.

Vašington je u septembru upozorio da će zatvoriti svoju ambasadu u Bagdadu ukoliko vlada Iraka ne preduzme odlučne korake da spreči raketne i druge napade pro-iranskih formacija na američke ciljeve i interese u toj zemlji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva