NAPADNUTA AMERIČKA AMBASADA! Jezivi snimci eksplozija, baraž raketa zasuo utvrđeno zdanje u Bagdadu (VIDEO)

Novosti online

20. 12. 2020. u 20:56

Na AMBASADU SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestonice Bagdada, ispaljene su danas tri rakete, saopštili su irački zvaničnici.

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА АМБАСАДА! Језиви снимци експлозија, бараж ракета засуо утврђено здање у Багдаду (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Nije jasno da li je bilo povređenih, ali je potvrđeno da je naneta materijalna šteta i uništeno nekoliko vozila na parkingu ambasade, preneo je AP izjavu zvaničnika koji je zahtevao anonimnost.

Ambasada SAD je odgovorila aktiviranjem defanzivnog protivraketnog sistema C-RAM, postavljenog letos da bi se odbijali sve učestaliji pokušaji raketiranja američkog diplomatskog predstavništva u glavnom gradu Iraka.

​Ovaj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara ove godine nedaleko od bagdadskog aerodroma.

Strahujući od odmazde uoči prve godišnjice atentata na Sulejmanija, SAD su naredil da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu.

​Frekventnost raketnih napada protiv SAD nakon ubistva Sulejmanija izazvala je zabrinutost Trampove administracije i optužbe na račun oružanih, pro-iranskih šiitskih grupa.

Vašington je u septembru upozorio da će zatvoriti svoju ambasadu u Bagdadu ukoliko vlada Iraka ne preduzme odlučne korake da spreči raketne i druge napade pro-iranskih formacija na američke ciljeve i interese u toj zemlji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)