DRAMA U SVEMIRU! Kvar na američkom i ruskom modulu MSS u isto vreme, kosmonauti u problemu

Novosti online

12. 12. 2020. u 16:48

NA RUSKOM segmentu Međunarodne svemirske stanice došlo je do kvara na sistemu za proizvodnju kiseonika „Elektron-VM“, dok je u američkom segmentu došlo do prekida u sistemu napajanja električnom energijom, saopšteno je tokom razgovora posade sa Zemljom, objavila je NASA.

ДРАМА У СВЕМИРУ! Квар на америчком и руском модулу МСС у исто време, космонаути у проблему

Foto: Depotzit

Sa spoljne strane američkog segmenta MKS nalazi se osam solarnih panela, od kojih svaki proizvodi električnu energiju za svoj kanal napajanja. Stručnjak iz hjustonskog kontrolnog centra je saopštio američkom astronautu Ketlinu Rubensu da se izvan stanice isključio blok za pražnjenje i punjenje baterije, zbog čega se za trećinu smanjilo napajanje u jednom od osam kanala američkog segmenta. Zbog toga su astronauti bili prinuđeni da isključe detektore dima i kompjuter, ne funkcioniše ni brza komunikacija sa Zemljom, kao ni jedan od četiri žiroskopa.

Tokom razgovora posade sa kontrolom na Zemlji, ruski kosmonaut Sergej Rižikov je obavestio Centar za kontrolu misije u Podmoskovlju da je došlo do kvara na sistemu „Elektron“, instaliranom u modulu „Zvezda“, zbog niskog pritiska u sistemu.

Mnogobrojni pokušaji da se „Elektron“ uključi nisu dali rezultata, a stručnjaci na Zemlji pokušavaju da reše problem. Rezerve kiseonika postoje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a takođe su njima opremljeni i teretni svemirski brodovi koji tamo stižu. Pored toga, u američkom segmentu MKS postoji sistem za dobijanje kiseonika OGS u modulu „Trankiliti“.

Na MSK se trenutno nalaze ruski kosmonauti Sergej Rižkov i Sergej Kud-Sverčkov, američki astronauti Ketlin Rubins, Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, kao i Japanac Soiti Noguti.

Sistem koji se nalazi u modulu „Zvezda“ tri puta se kvario u oktobru. Nakon izvršenih popravki, u decembru je „Roskosmos“ saopštio da je sistem ponovo počeo da funkcioniše.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)