OPLJAČKAN RUSKI DRŽAVNI AVION: Nestale stvari iz letelice za evakuaciju državnika u slučaju rata

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 12. 2020. u 09:56

NA aerodromu "Taganrog-Južnij" opljačkan je avion IL-80 koji bi se u slučaju rata koristio za evakuaciju najvišeg vojnog rukovodstva i ujedno kao vazdušni punkt komandovanja ruskim oružanim snagama. Zbog toga je ta letilica prozvana "avionom sudnjeg dana". U Taganrog je doleteo zbog planirane modernizacije.

ОПЉАЧКАН РУСКИ ДРЖАВНИ АВИОН: Нестале ствари из летелице за евакуацију државника у случају рата

Arhiva

Policiji su se obratili iz Taganrogskog avijaciono naučno-tehničkog kompleksa G. M. Beirjeva gde su primetili tragove na vratima teretnog odela aviona. Kasnije je utvrđeno da je ukradeno 39 blokova koji je trebalo da budu ugrađeni u sistem veze.

Veruje se da su krađu organizovali "metalisti", odnosno osobe koje kradu dragocene metale. Ali ruske službe ne isključuju da su lopovi to uradili po narudžbini neke druge države.

Eksperti kažu da je aparatura za dešifrovanje razgovora sigurno bila demontirana pre nego što je avion došao na remont.

Ruski vojni komentatori postavljaju pitanje kako je bilo organizovano obezbeđenje aviona kad se mogla dogoditi ovakva krađa. Ranije su čuvari bili vojnici, a sada je to civilno obezbeđenje.

Sumnja se da su u toj krađi mogli učestvovati radnici organizacije koja je trebalo da obavi remont i modernizaciju aviona. Obični lopovi teško da bi mogli znati šta se treba skinuti od uređaja. Logično je da su krađu organizovali oni koji tačno znaju da se u tim uređajima nalazi veća količina dragocenih metala. Ti uređaji se ne mogu koristiti u civilnim avionima.

Inače, ti avioni su napravljeni u fabrici "Iljušin" u Voronježu osamdesetih godina prošlog veka za predsednika Rusije, ministra odbrane i druge članove najvišeg vojnog rukovodstva do komandata flote, avijacije, kopnene vojske kao i komandanata četiri glavne vojne oblasti. U slučaju atomskog rata takvim avionima najviše rukovodstvo poletelo bi ka rezervnim skloništima a za vreme leta vrhovni komandat može da daje naređenja.

PO UGLEDU NA IL-86

OSNOVA za prevljenje ovog aviona je bio putnički avion IL-86. Svi "avioni sudnjega dana" nalaze se u sastavu Osme aviodivizije posebne namene i stalno su locirani na aerodromu "Čkalovsk" u Podmoskovlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju