KORONA I DALJE "BEZ ZAVIČAJA": Američki mediji o kineskoj odgovornosti za kovid 19

D. SAVIĆ

02. 12. 2020. u 09:39

GODINU dana otkako je, bar prema zvaničnoj verziji Pekinga, 1. decembra 2019. prvi pacijent pokazao simptome zaraze virusom korona u Vuhanu, traži se odgovor na pitanje o poreklu kovida 19, ali jasnog odgovora do danas nema, a kontroverze se nastavljaju.

КОРОНА И ДАЉЕ БЕЗ ЗАВИЧАЈА: Амерички медији о кинеској одговорности за ковид 19

Foto AP

- Mi moramo da saznamo odakle je virus potekao kako bismo mogli da sprečimo izbijanja zaraze u budućnosti. Nema tu šta da se krije. Želimo da znamo odakle potiče virus, i to je sve - poručio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

NJegov apel iz Ženeve državama da ne politizuju istragu o poreklu kovida 19 ostao je bez odjeka, pogotovo kada su u pitanju Amerika i Kina. Tako kineski državni mediji tvrde da je virus korona postojao u inostranstvu pre nego što je dospeo u centralnu Kinu, u Vuhan, glavni grad kineske provincije Hubej, i da je uvezen na ambalaži smrznute hrane. Kineski mediji navode i da se u naučnim časopisima pisalo da je još tokom prošle godine ovaj virus počeo da cirkuliše među ljudima.

Foto AP

S druge strane, američka TV stanica Si-En-En tvrdi da dokumenti procurili iz provincije Hubej, inače označeni kao "interni" i "poverljivi", pokazuju da Kina nedeljema nije dijagnostikovala nove slučajeve i da je prikazivala manje zaraženih, pa su tako lokalne zdravstvene vlasti Hubeja 10. februara otkrile ukupno 5.918 novih slučajeva, što je najmanje dvostruko više od onoga što je zvanično objavljeno.

KINA TAJNO VAKCINISALA KIMA?

Kina je obezbedila eksperimentalnu vakcinu protiv kovida 19 severnokorejskom lideru Kim DŽong Unu, njegovoj porodici, i nekolicini visokih zvaničnika te zemlje - tvrdi američki stručnjak za Severnu Koreju Heri Kazijanis pozivajući se na dva neidentifikovana japanska obaveštajna izvora.

Dokumenti "pokrivaju" period od oktobra 2019. do aprila ove godine i ne pružaju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja, ali otkrivaju brojne nedoslednosti između saznanja vlasti i otkrivenog. Na 117 strana je prikazan zdravstveni sistem, nepripremljen za rešavanje krize i ograničen birokratijom "odozgo". U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o propustima. Jedna od najupečatljivijih tačaka odnosi se na sporost kojom su dijagnostikovani pacijenti zaraženi virusom korona.

Si-En-En navodi da je za komentare kontaktirao s kineskim Ministarstvom spoljnih poslova, Nacionalnom zdravstvenom komisijom i Hubejevom zdravstvenom komisijom, ali nisu dobili odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)