ORBAN: Premijer Mađarske prekoreo Berlin i Brisel zbog finansijskog odnosa premaa članicama EU

D. D. S.

30. 11. 2020. u 23:00

PREMIJER Mađarske Viktor Orban bacio je novu rukavicu u lice Briselu, sa kojim je već na ratnoj nozi, dok Varšava i Budimpešta blokiraju oko 1,8 biliona evra u fondovima EU, uključujući stotine milijardi koje treba da budu isplaćene da bi pomogle izvlačenju evropskog bloka iz duboke recesije izazvane kovidom 19.

ОРБАН: Премијер Мађарске прекорео Берлин и Брисел због финансијског односа премаа чланицама ЕУ

Foto AP

Evropska unija istražuje vlade dveju zemalja zbog podrivanja nezavisnosti njihovih pravosudnih organa i medija, želeći da nezavisnost pravosuđa i medija doda kao uslove za isplatu novca iz fondova EU. Orban optužuje Brisel da daje manje nego što uzima Budimpešti.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta od 2012. do 2017. godine, koji je, kako je rekao, "napadao Mađarsku godinama", jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante. Šulc je za "Dojčlandfank" optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo. Orban je odgovorio da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Orban je odgovorio i da se "otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj", što je nezamislivo da se desi u Mađarskoj. No, kao Šulcovu najveću laž navodi raspodelu novca EU.

- Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše benefita od evropskog jedinstvenog tržišta. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama.  EU nam uzme šest milijardi, a da četiri! Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome - smatra Orban.

"EVROPA SOROŠEVA GASNA KOMORA"

Mađarski poverenik Silard Demeter povukao je članak iz provladine medijske kuće "Origo", u kom je Džordža Soroša, kritičara mađarske vlade, uporedio sa Adolfom Hitlerom i nacistima. "Evropa je gasna komora Džordža Soroša", za koga tvrdi da je "liberalni firer". Demeter je Mađarsku i Poljsku, koje su pod istragom EU zbog podrivanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, nazvao "novim Jevrejima". Vlada Izraela, saveznika Mađarske, osudila je njegove komentare, a jevrejska zajednica članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

Naglasio je:

- Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas - tvrdi Orban, dodajući da je prednost Berlina što je Zapadna Nemačka sakupljala kapital 45 godina, dok su "Mađarsku konstantno pljačkali sovjetski komunisti".

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto ponovio je, u međuvremenu, stav Mađarske da pitanje migracija mora ostati u nacionalnoj nadležnosti.

- Evropska komisija je nažalost ponovo zauzela promigracioni stav. Ali mi ne prihvatamo da nam drugi govore kome treba da dozvolimo da uđe u Mađarsku, jer ne prihvatamo promociju migracija u radne svrhe - zaključio je Sijarto, tvrdeći da bi, kao rezultat toga, milioni ljudi ostali bez posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!