HAOS U FRANCUSKOJ: Demonstranti zapalili centarlnu banku

G. Čvorović

28. 11. 2020. u 21:17

SUKOBI na ulicama francuskih gradova obeležili su u subotu masovne proteste protiv spornog predloga zakona o "globalnoj bezbednosti", kojim se između ostalog zabranjuje prikazivanje otkrivenih lica i identiteta policajaca i žandarma.

ХАОС У ФРАНЦУСКОЈ: Демонстранти запалили центарлну банку

Foto: EPA

Vlasti smatraju da se novim zakonom štiti bezbednost snaga reda, manifestanti da se tako ugrožavaju javne slobode. Sve to se događa u trenutku kada je tokom protekle sedmice dva puta došlo do flagrantnog prekoračenja ovlašćenja snaga reda, što se saznalo baš na osnovu snimaka kamera.

Protesti su održani širom Francuske, u Parizu, Lionu, Strazburu, Nici, Marselju, Bordou, Ruanu, Grenoblu. Prema podacima policije, u celoj zemlji protestovalo je 133 hiljada ljudi, odnosno pola miliona koliko su izbrojali organizatori.

Trg Republike u Parizu bio je prepun. Po dolasku povorke na Bastilju, došlo je do sukoba između dela demonstranata i snaga reda. Desetine pripadnika "crnih blokova" prevrtali su kamione, palili automobile, lomili izloge. Zpaljeni su kiosci, banka, restoran... Policija je intervenisala i bacala dimne bombe. Nereda je bilo i u drugim gradovima.

Povređeno je 37 policajaca, a uhapšeno je pedsedak izgrednika. Ministar unutrašnjih poslova Žerlad Daramen je osudio nasilje nad snagama reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna