OTVORENI RAT PROTIV TRAMPA: Pogledajte šta je sad Tviter smislio

Novosti online

27. 11. 2020. u 19:37

TVITER ponovo menja svoj sistem za verifikaciju, a oni koji krše pravila ove društvene mreže mogli bi da ostanu bez prepoznatljive oznake – plave kvačice. Nalog američkog predsednika Donalda Trampa na Tviteru ovim je doveden u nezavidnu poziciju.

ОТВОРЕНИ РАТ ПРОТИВ ТРАМПА: Погледајте шта је сад Твитер смислио

Foto AP

Tviter dodeljuje verifikovani status odabranim nalozima koji pripadaju javnim ličnostima i organizacijama, postavljajući plavu oznaku pored imena njihovog naloga. Kompanija je najavila da će se postupak prijave za verifikovani status ponovo pokrenuti početkom sledeće godine.

Tviter od korisnika traži povratne informacije o predloženim novim pravilima, a predlozi uključuju jasnija pravila o tome ko ispunjava uslove za plavu kvačicu. Među novim predlozima krije se i opasnost za već verifikovane naloge – ukoliko više puta prekrše pravila Tvitera, ostaju bez oznake.

Tviter nalog aktuelnog američkog predsednika mogao bi biti prva meta novih pravila ove društvene mreže.

Trenutno, čak i ako Trampove objave krše pravila Tvitera, on je zaštićen statusom šefa države. Tviter je naveo da nalozi sa statusom „svetski lider“ imaju informativnu vrednost i da bi zato korisnici trebalo da vide te objave čak i ako krše pravila platforme, preneo je Biznis insajder.

Tramp je i ranije kršio pravila Tvitera. U maju je u tvitu o nemirima nakon ubistva Afroamerikanca  Džordža Flojda u Mineapolisu upotrebio frazu „kada pljačkanje počne, počinje i pucanje“. Tviter je prekrio ovu objavu obaveštenjem da krši pravila o „veličanju nasilja“.

Nakon predsedničkih izbora u Americi, Tviter je mnoge Trampove objave označio zbog, kako navode, kršenja pravila o integritetu izbora. 

Tviter je potvrdio da će Tramp izgubiti zaštitu na toj društvenoj mreži kao svetski lider onog trenutka kada vlast preda Džou Bajdenu, koji je prema medijskim projekcijama novoizabrani predsednik SAD.

To znači da, ako Tramp nastavi da tvituje u istom maniru, Tviter bi mogao i da mu oduzme plavu kvačicu i da ga potpuno ukloni sa platforme.

Tramp je u poslednje vreme često kritikovao društvene mreže, optužujući ih za gušenje slobode govora.

U jednoj od svojih poslednjih objava na Tviteru, aktuelni američki predsednik je optužio tu društvenu mrežu da izmišlja koji su pojmovi trenutno najaktuelniji u svetu i da promoviše samo negativne pojave.

- Tviter objavljuje lažne „trendove“ koji nemaju apsolutno nikakve veze sa onim što je trenutno u trendu u svetu. Oni sve to izmišljaju, i to samo negativne „stvari“. Sa Tviterom će se dogoditi isto što i sa Foks njuzom - napisao je Tramp.

Tramp je potom objavio da zarad nacionalne bezbednosti treba ukinuti Odeljak 230 u Zakonu o pristojnosti u komunikacijama.

Taj Odeljak, inače, predviđa zaštite za internet kompanije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)