PODACI 226 MILIONA KORISNIKA NA IZVOLTE: Hakeri objavili podatke iz 23.000 baza, lozinke vidljive i u tekstualnom obliku

Tanjug

24. 11. 2020. u 17:39

ПОДАЦИ 226 МИЛИОНА КОРИСНИКА НА ИЗВОЛТЕ: Хакери објавили податке из 23.000 база, лозинке видљиве и у текстуалном облику

Foto Depositphotos

PROCURELI su podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na ".hr", pri čemu je lozinka za čak više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, izveštava portal Index, pozivajući se na izveštaj Karnet Nacionalnog CERT-a.

-Koristeći izložene korisničke podatke hakeri mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna- kažu iz CERT-a.

Dodaju da je zato veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a.

-Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitovanim podacima sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog- napominje se u informaciji.

Takođe se navodi da je do curenja podataka hrvatskih korisničkik računa došlo u jednom od najvećih slučajeva hakovanja u istoriji, u okviru kojeg je postalo javno dostupno više od 23.000 baza podataka, prema izveštaju Karnetovog Nacionalnog CERT-a.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sadrži više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)