STARE AFERE ZASKOČILE SARKOZIJA: Počeo sudski proces protiv nekadašnjeg francuskog predsednika

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

24. 11. 2020. u 00:06

СТАРЕ АФЕРЕ ЗАСКОЧИЛЕ САРКОЗИЈА: Почео судски процес против некадашњег француског председника

Sarkozi dolazi na suđenje / Foto AP

POŠTO su mu odbijene sve žalbe, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi se pojavio u ponedeljak na sudu u Parizu, gde je protiv njega započeo proces u kome ga terete za korupciju i trgovinu uticajem. Do sada, u savremenom dobu u Francuskoj nije viđeno da se sudi bivšem šefu države.

Sarkozija čeka više suđenja, a u ovom prvom, koje je započelo u ponedeljak, nekadašnji predsednik je optužen da je 2014. godine sudiji Kasacionog suda Žilberu Aziberu nudio pomoć u imenovanju na visoku funkciju u Monaku zauzvrat za informacije o stanju njegovog dosijea koji je bio otvoren zbog sumnji u finansiranje predsedničke kampanje 2007. godine. Među imenima koja se pominju da su davala novac za kampanju Sarkozija nalazi se i bivši libijski vođa Muamer el Gadafi.

Istraga je do ovih podataka došla tako što je prisluškivala dva Sarkozijeva telefona, glavni, ali i rezervni, koji je njegov advokat Tjeri Ercog registrovao na lažno ime Pol Bizmut. Kada je početkom 2014. godine Ercog kupovao dva obična telefona za 20 evra da bi na miru mogao da se dogovara sa Sarkozijem, prilikom registracije palo mu je na pamet ime njegovog školskog druga, koji danas živi u Tel Avivu i radi kao trgovac nekretninama. U međuvremenu, pravi Pol Bizmut je podneo tužbu zbog uznemiravanja.

Optužnica je podignuta protiv Sarkozija, Ercoga i Azibera. Sarkozi se u ponedeljak pojavio u sudu opušten, ali odlučan. Dozvolili su mu da prođe posebnim prolazom, tako da je pred spremnim kamerama napravio tek nekoliko koraka, obučen u tamno odelo i belu košulju. Nije davao izjave po dolasku. Zajedno sa Ercogom, pozdravio je dvoje svojih tužilaca.

Sarkoziju, teoretski, preti 10 godina zatvora i milion evra kazne. Bivši predsednik je više nedelja pripremao odbranu, i jedva čeka da, kako je ranije istakao, dokaže svoju nevinost. Različite afere ga pritiskaju još od 2010. godine, zbog čega misli da je izgubio predsedničke izbore 2012. i za stranačkog kandidata pet godina kasnije. Dugo ga, kaže, razvlače po blatu i želi da na to stavi tačku.

Namera mu je da se oslobodi svih optužbi tokom sledeće godine i različitih sudskih afera koje ga pritiskaju i da iz svega izađe čista obraza. To je i preduslov za njegovo eventualno vraćanje u politiku. Desnica ga zdušno podržava, a i sondaže pokazuju da je trenutno najpopularniji u ovom političkom bloku. Jedini je koji je uspeo da izgradi harizmu, pa se kandidati za neku višu funkciju, na primer, obavezno i danas konsultuju s njim.

Iako je u nedavnom televizijskom intervjuu izjavio da je politika iza njega, Sarkozijevu kandidaturu na sledećim izborima, na proleće 2022, priželjkuju pristalice klasične desnice, koja od njegovog izlaska iz Jeliseja još nije uspela da se oporavi.

ODLAGANjE ZBOG LOŠEG ZDRAVLjA

ŽILBER Aziber (73), jedan od trojice optuženih, u ponedeljak se nije pojavio na sudu iz zdravstvenih razloga. Zato je razmatrana mogućnost odlaganja nastavka procesa, koji bi trebalo da traje do 10. decembra, ili učešće Azibera putem video-veze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)