ZAHTEV MADRIDA ŠPANSKOJ VLADI: Traže da se testovi rade u apotekama

Tanjug

18. 11. 2020. u 16:54

Vlasti madridske regije pritiskaju špansku vladu da dozvoli apotekama da naprave veliko antigen testiranje na koronu u toj oblasti, čime je pokrenuta debata na temu efikasnosti ovih brzih testova.

ЗАХТЕВ МАДРИДА ШПАНСКОЈ ВЛАДИ: Траже да се тестови раде у апотекама

Foto AP

Antigen testovi su manje precizni nego standardni PCR test, ali može da da rezultate za 15 minuta, naspram PCR-a, na koji se nekad čeka danima, prenosi Rojters.

PCR testovi otkrivaju genetski materijal u virusu, a antigen testovi otkrivaju proteine na površini virusa, iako su oba testa napravljena da otkriju aktivne infekcije.

"Svaki dan koji prođe bez odluke španske vlade da angažuje apoteke da izvedu testove je izgubljen dan u borbi protiv pandemije", rekao je zamenik madridskog regiona Ignjasio Aguado na današnjoj konferenciji za novinare.

Aguado dodaje da je cilj da se dopre do što više Madriđana.

"Ako ne dođemo do svih stanovnika madridske regije pre Božića, moraćemo da pitamo ministra zdravlja zašto se to nije desilo, poručio je on.

Ministar zdravlja je rekao da razmatra o ideji, ali šef za hitne situacije Fernando Simon je rekao da je inicijativa naišla na zabrinutost, uključujući i efikasnost testa, pa i zakonska pitanja.

"Ne možemo da pretpostavimo da bi neko sa simptomima otišao u apoteku kako bi uradio test na koronu. Tu je i opasnost da bi apotekari koji rade test mogli da budu zaraženi", dodao je on.

Madridska regija je kupila pet miliona antigen testova i dosad je iskoristila 730.000, uglavnom u oblastima gde je veliki procenat zaraženih od korona virusa, a ostatak je upotrebljen u domovima zdravlja, bolnicama i staračkih domovima.

U jednoj od najteže pogođenih oblasti, Valjekasu, stanovnici su rekli da bi hteli da rade test u apotekama, ali pod uslovom da antigen testovi budu besplatni ili veoma jeftini.

Evropska komisija je danas preporučila korisćenje antigen testova samo na ljudima koji već pokazuju simptome korone, rekavši da je ona manje precizna u otkrivanju asimptomatskih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije