RAT NA KAVKAZU: Azerbejdžan i Jermenija razmenili tela poginulih u Karabahu

Novosti online

14. 11. 2020. u 09:27

RAZMENA tela poginulih tokom borbenih dejstava u Karabahu održana je uz posredovanje ruskih mirovnjaka, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

РАТ НА КАВКАЗУ: Азербејџан и Јерменија разменили тела погинулих у Карабаху

Foto: EPA

- Uz posredovanje i učešće ruskih mirovnih snaga stacioniranih u regionu Nagorno-Karabah Republike Azerbejdžan, prikupljena su tela nekoliko vojnika koji su poginuli na bojnom polju oko grada Šuše. U okviru ove humanitarne akcije, tela poginulih vojnika Oružanih snaga Jermenije... predata su jermenskoj strani. Takođe su dobijena tela šestorice vojnika azerbejdžanske vojske koji su poginuli tokom borbi oko grada Šuše - saopštilo je Ministarstvo.

Prema navodima azerbejdžanskog Ministarstva, humanitarna akcija sprovedena je u skladu sa tačkom 8 izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 10. novembra 2020. godine.

- Izražavamo zahvalnost Ministarstvu odbrane Rusije i lično ministru odbrane Sergeju Šojguu, na organizaciji ove humanitarne akcije - dodaje se u saopštenju.

U petak je predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan saopštio da je počela razmena tela poginulih tokom borbenih dejstava u Karabahu pod koordinacijom mirovnih snaga Rusije.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri