BIL GEJTS NE ŽALI PARE ZA VAKCINU: Ove zemlje će dobiti milijardu doza!

Tanjug

12. 11. 2020. u 19:04

БИЛ ГЕЈТС НЕ ЖАЛИ ПАРЕ ЗА ВАКЦИНУ: Ове земље ће добити милијарду доза!

Foto: Tanjug/AP

FONDACIJA "Bil i Melinda Gejts" donirala je još 59,48 miliona evra (70 miliona dolara) za razvoj i distribuciju vakcine protiv kovid-19, s nadom da će i drugi međunarodni akteri takođe priložiti više novca za globalne napore u borbi protiv pandemije.

Fondacija je saopštila da će 42,48 miliona evra (50 miliona dolara) donirati GAVI Kovaks mehanizmu finansiranja koji predvodi Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), dok će 16,99 miliona evra (20 miliona dolara) biti donirano Koaliciji za inovacije protiv epidemije (CEPI).

Iz fondacije navode da je potrebno obezbediti da svi imaju jednak pristup testovima, lekovima i vakcinama, onda kada budu dostupne, bez obzira na to u kom delu sveta žive, prenosi Rojters.

Fondacija "Bil i Melinda Gejts" počela je sa prikupljanjem donacija za GAVI Kovaks mehanizam u junu, a do sada je obezbeđeno 132,56 miliona evra (156 miliona dolara)

Zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, CEPI i GAVI predvode globalnu šemu poznatu kao Akcelerator pristupa kovid-19 alatima (ACT), koja ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju testova, lekova i vakcina protiv kovid-19, kao i njihovu pravdenu distribuciju.

GAVI je saopštio da Kovaks, koji je deo šeme, ima za cilj da obezbedi 2 milijarde doza vakcine protiv kovid-19 do kraja 2021. godine. Iz alijanse navode da će doze biti dostupne svim zemljama koje učestvuju u programu Kovaks, kao i da će 92 najsiromašnije zemlje dobiti gotovo milijardu doza.

Ove nedelje objavljeni su pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja dve potencijalne vakcine protiv kovid-19, jedne na čijem razvoju rade "Fajzer" i "Bajontek" i druge na kojoj rade naučnici iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran cirilicom

13.11.2020. 14:55

Ако се већ толико наглашава да је филантроп, зашто не реши проблем гладне деце по Африци или лечење наше деце од последица НАТО?