ŠANSA ZA PALESTINU: Abas sprema zahtev za Bajdena!

Novosti online

08. 11. 2020. u 18:37

PALESTINSKI lider Mahmud Abas će tražiti od Džozefa Bajdena, koji je proglasio pobedu na izborima za predsednika Amerike, da vrati američku ambasadu iz Jerusalima u Tel Aviv, piše „Izrael ha Jom“ pozivajući se na izvore bliske Abasu.

ШАНСА ЗА ПАЛЕСТИНУ: Абас спрема захтев за Бајдена!

Foto: EPA

Kako piše list, iako je Bajden stavio do znanja da će ambasada SAD ostati u Jerusalimu i da se odluka aktuelnog predsednika Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela neće menjati, Abas će tražiti da se ambasada vrati u Tel Aviv.

Prema navodima ovog lista, Palestina je uputila pismo Bajdenu u kojem ga obaveštavaju da su spremni za obnavljanje mirovnih pregovora sa Izraelom od tačke kada su 2016. godine prekinuti.

Abas je juče čestitao Bajdenu na "pobedi na predsedničkim izborima", izrazivši nadu u saradnju sa njegovom administracijom u cilju jačanja palestinsko-američkih odnosa i ostvarivanja slobode, nezavisnosti palestinskog naroda.

Palestinci de-fakto nemaju kontakt sa američkom administracijom od 2018. godine kada su SAD objavile da prebacuju ambasadu u Jerusalim, a poteze Trampa u cilju normalizacije situacije na Bliskom istoku doživljavaju kao neobjektivno i u prilog Izraelu.

Bajden je ranije izjavljivao da u slučaju da bude izabran za predsednika neće poništavati Trampovu odluku nego da će čak otvoriti američki konzulat u Istočnom Jerusalimu kako bi privukao Palestince i očuvao realnu perspektivu rešavanja izraelsko-palestinskog sukoba na bazi dve države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)