IZBORI U EGIPTU: Građani danas glasaju za drugu polovinu poslanika

Tanjug

07. 11. 2020. u 15:32

U EGIPTU je danas počelo glasanje za drugu polovinu poslanika u 13 od 27 provincija, a glasanje će trajati do nedelje uveče, prenosi AP.

ИЗБОРИ У ЕГИПТУ: Грађани данас гласају за другу половину посланика

Foto: EPA

Nakon relativno slabe izlaznosti prilikom izbora prve polovine poslanika 24. i 25. oktobra, građani Egipta danas i sutra biraju drugu polovinu poslanika.

U ovoj fazi izbora, u kojoj pravo glasa ima više od 31 miliona građana, poslanici se biraju u preostalih 13 od ukupno 27 provincija u zemlji, uključujući prestonicu Kairo i nestabilni severni deo Sinajskog poluostrva.

Vlada je angažovala na hiljade pripadnika policije i vojske da nadgledaju izbore na kojima će biti preduzete mere prevencije u cilju žaštite od korona virusa. U zemlji je u poslednje dve nedelje zabeležen blagi porast broja novozaraženih, a nadležni upozoravaju na drugi talas pandemije.

Polovina od 568 poslanika bira se sa liste pojedinačnih kandidata, a druga polovina sa liste od preko 1.100 kandidata iz četiri političke stranke. Predsednik će imenovati 28 poslanika, čime će njihov ukupan broj biti uvećan za pet odsto, odnosno na 596.

Foto: EPA

U skladu sa amandmanima na ustav usvojenim na prošlogodišnjem referendumu, 25 odsto poslaničkih mesta rezervisano je za ženske kandidate.

Prva faza izbora održana je 24. i 25. oktobra u 14 od 27 provincija, kada su građani birali polovinu poslanika među preko 4.000 kandidata.

Izborna komisija je potvrdila da je tom prilikom glasalo oko 28 odsto glasača, odnosno nešto preko devet miliona ljudi. Slab odziv građana naneo je udarac vladi predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija, koja je lobirala za veliku izlaznost kako bi sebi osigurala legitimitet.

U prvoj fazi izbora provladina stranka "Budućnost nacije" osvojila je 148 mesta u parlamentu i najverovatnije će imati većinu.

Kritičari tvrde da će sastav parlamenta nakon izbora biti u velikoj meri nalik prethodnom, koji je odobravao sve odluke predsednika i garantovao mu gotovo neograničena ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!