"TRČALI SMO TAMO ODAKLE SU SVI BEŽALI": Ispovest policajca iz Beča - Nismo znali gde je taj skot i odakle puca

Novosti online

05. 11. 2020. u 21:16

POLICAJAC koji je bio na dužnosti kada je dvadesetogodišnji Fejzulaj Kujtim u ponedeljak uveče ubio četiri, a ranio 22 osobe, opisao je policijsku akciju.

ТРЧАЛИ СМО ТАМО ОДАКЛЕ СУ СВИ БЕЖАЛИ: Исповест полицајца из Беча - Нисмо знали где је тај скот и одакле пуца

Foto: EPA

Oko 20.05 stigao je na mesto napada u kvartu Bermudski trougao kod Švedenplaca poznatom po brojnim lokalima. U tom trenutku na radio-vezama je “logično vladao haos”, dok je “na licu mesta sve odlično funkcionisalo”, rekao je policajac za agenciju APA.

- Organizovali smo se u grupe od po četiri čoveka i išli iz lokala u lokal da bismo ih obezbedili. Proveravali smo da li unutra ima povređenih, izvlačili ih napolje, a ostalima smo rekli da ne izlaze - citira policajca austrijski javni servis ORF.

Za to vreme služba Hitne pomoći podigla je šator na Švedenplacu, gde su povređeni odmah zbrinjavani.

- U timovima od po dva čoveka nosili smo povređene do šatora, dok su ostali obezbeđivali lokale - kaže policajac.

Foto: EPA

 

Prolaznici i povređeni su bili u šoku. Žena koja je dobila teške povrede na oku, "očigledno toga nije bila svesna i stalno se izvinjavala, a druga prolaznica je dezorijentisano tumarala po opasnoj zoni, iako je napadač još pucao".

- Izvukli smo je iz zone neposredne opasnosti, ali ona je svaki čas zastajala - kaže policajac, koji je na kraju stao ispred nje i zamolio je da ga prati.

- Ako ponovo bude pucao u mene, pogodiće te - odgovorila mu je.

- Bilo je teško, nismo znali gde je bezbedno. Izvlačili smo povređene i nismo bili sigurni kuda da idemo, jer nismo znali gde je taj skot - izjavio je policajac.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

Onda je pripadnik elitne jedinice „VEGA“ ubio napadača, ali i dalje nije bilo sigurno.

- Nismo znali da li postoji drugi napadač, svaki čas smo dobijali informacije o pucnjavi - rekao je pripadnik policije i dodao da je sve delovalo nestvarno, ispred barova su još stajali stolovi i stolice.

Foto: Tanjug/AP

 

- Dok smo prolazili kroz kafiće, videli smo mobilne telefone i novčanike koji su ležali na stolovima, jakne su visile u garderobama, ljudi su sve ostavili i pobegli - rekao je policajac.

Kada se akcija završila, kolega je konstatovao: Trčali smo tamo odakle su svi pobegli.

- U takvim situacijama jednostavno funkcionišeš. Niko nije očekivao da će se u Beču desiti teroristički napad - rekao je policajac.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)