U ITALIJI ZATVARANJA U "CRVENIM REGIONIMA": Stupaju na snagu pooštrene anti-kovid mere

Milica Ostojić

04. 11. 2020. u 12:57

Italijanski premijer Đuzepe Konte potpisao je novi sporazum o anti-kovid merama sa kojima se Italija deli na tri zone, shodno razvoju pandemije i riziku od uvećanog broja zaraženih u poslednjoj sedmici: crvena, narandžasta i zelena zona. Tako se došlo do mehanizma primene pooštrenih mera na nacionalnom i regionalnom nivou i biće na snazi od 5. novembra do 3. decembra.

У ИТАЛИЈИ ЗАТВАРАЊА У ЦРВЕНИМ РЕГИОНИМА: Ступају на снагу пооштрене анти-ковид мере

AP photo

Na nacionalnom nivou uvodi se policijski čas od 22 sata do 5 u jutro, vraća se u opticaj autosertifikat ako se osoba nađe posle tog perioda na ulici. Priznaje se samo motiv posao, urgentan odlazak kod lekara, zatvaraju se tržni centri za vikend pred praznične i praznične dane, isključujući apoteke, prodavnice hrane i higijenskih artikala ako se nalaze u njihovom okviru, zabrana kretanja iz regiona u region i iz mesta stanovanja u kuću za odmor.

Zatvaraju se na nacionalnom nivou pozorišta, muzeji, biblioteke, izložbe, bazeni, teretane, spa centri, parkovi za igru dece, kapacitet u javnom saobraćaju biće popunjen samo sa 50 posto, školska nastava na distanci za studente, srednje škole i više razrede, samo gde je mogućno ostaviti pohađanje u osnovnim školama.

Za regione koji su za sada u crvenoj zoni, Lombardija, Pijemonte, Kalabrija, Alto Adiđe i Vale d'Aosta, to znači mere samo nešto manje drastične u odnosu na one mart/april ove godine, trajanje zatvaranja je 15 dana da bi se mogla vrednovati sanitarna situacija, ostaju otvoreni svi industrijski pogoni, građevinski, zatvaraju se sve trgovinske radnje, barovi, restorani, poslastičarnice, mogućna je samo dostava hrane kući do 22 sata, ostaju otvorene esencijalne radnje kao što su apoteke, samoposluge i prodavnice higijenskih potrepština.

Ostavljena je ministru za Zdravlje Robertu Speranci odgovornost da ustanovi "naknadne mere u zaustavljanju širenja korona virusa", osmatranje će biti na sedmičnom nivou i gde se ustanovi da zaraza raste i sanitarne strukture rizikuju da odgovore novonastalim situacijama on će sa Visokim institutom za Zdravlje a u saglasnosti sa guvernerima primeniti jednu ili više restriktivnih mera ili uvoditi region u drugu vrstu zone rizika.

Za sada u tzv.zelenim zonama ostaju otvoreni barovi i restorani do 18 sati, za stolom mogu sedeti samo četiri osobe, više od tog broja samo ako su članovi iste porodice, restorani pri hotelima imaju slobodno vreme za usluge svojim klijentima.

Drastičnije mere jesu neophodnost u Italiji u sadašnjoj situaciji kada na 100 testova rezultira gotovo 16 osoba pozitivnih, pojačavaju se mreže kovid-hotela za prijem pozitivnih asimptomatičnih koji nemaju mogućnost izolacije u kući gde živi više članova porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!