ZABORAVITE NA PROSLAVU NOVE GODINE: Merkel razbila nade - "Božić u senci korona virusa"

Novosti online

02. 11. 2020. u 18:52

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da se pridržavaju novih mera uvedenih u svrhu sprečavanja širenja virusa korona.

ЗАБОРАВИТЕ НА ПРОСЛАВУ НОВЕ ГОДИНЕ: Меркел разбила наде - Божић у сенци корона вируса

Foto: AP

Ona je, ujedno, umanjila nade da bi nakon četiri nedelje, koliko bi mere trebalo da ostanu na snazi, mogao biti moguć brz povratak u normalu.

- Moramo da se pripremimo na Božić u senci virusa korona. Ali to ne mora biti Božić usamljenosti - rekla je Angela Merkel nakon sastanka tzv. korona kabineta.

Ona je takođe najavila kako neće biti uobičajenih dočeka Nove godine.

- Masovni dočeci Nove godine neće biti mogući. Svetlo na kraju tunela je još uvek vrlo udaljeno - rekla je Merkel.

Ona je još jednom pozvala građane da se poštuju dosadašnje i nove mere u borbi protiv širenja virusa korona.

- Svako od nas odlučuje o tome da li ćemo ovaj novembar pamtiti kao zajednički uspeh, a poštovanje mera je u tome ključno - rekla je Merkel.

Ona je objasnila kako aktuelna situacija s porastom broja zaraženih još uvek daje povoda za zabrinutost.

- Mi danas beležimo trostruko veći porast broja zaraženih u poređenju sa sredinom oktobra. Ako se ovako nastavi doći će do preopterećenja bolničkih kapaciteta - rekla je Merkel i dodala kako treba doći do situacije u kojoj će opet biti moguće praćenje toka zaraze, što već neko vreme nije izvodljivo.

Formula uspeha - smanjiti kontakte, raditi od kuće, izbegavati posete i slavlja, kaže Merkel.

Nemačka kancelarka je objasnila kako trenutno u Nemačkoj broj novozaraženih u poslednjih 24 sata na 100.000 stanovnika iznosi 127, a da je cilj da on padne ispod 50.

- Moramo da smanjimo broj kontakata, što je više moguće radimo od kuće, izbegavamo posete rodbini i slavlja. Time stvaramo uslove za podnošljivi decembar - rekla je Merkel i dodala kako može da razume nezadovoljstvo zbog novih mera, ali da je njen zadatak da ljude uveri u to da su one neophodne.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)