"STALNA TIŠINA" U PREVOZU: Naučnici predlažu - Putnici da ćute u vozilima zbog širenja korone

Tanjug

01. 11. 2020. u 21:08

NAUČNICI zaposleni u Španskom nacionalnom istraživačkom savetu (CSIC) preporučuju da se u metrou i javnom prevozu ćuti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

СТАЛНА ТИШИНА У ПРЕВОЗУ: Научници предлажу - Путници да ћуте у возилима због ширења короне

Foto: Depositphotos

Oni su to mišljenje obrazložili time da podaci ukazuju da će se tom merom dosta smanjiti rizik od zaraze, prenosi španska Avangardija.

Već mesecima stručnjaci iz oblasti epidemiologije i aerosola širom sveta zahtevaju uvođenje oštrijih mera kako bi se sprečilo širenje virusa putem vazduha, a pored držanaj distance, higijene i nošenja zaštitnih maski, preporučuje se i provetravanje kao jedna od ključnih mera u sprečavanju širenja virusa.

Istraživačica CSIC-a Marija Krus Mungiljon istakla je važnost provetravanja, ali i rekla da je potrebno da se poštuje još jedna mera - ćutanje u javnom prevozu.

- Bilo bi idealno kada bi metro inicirao ''stalnu tišinu''. Ćutanje i dobra odgovarajuća maska smanjuju rizik. Ukoliko pričam telefonom ili pričam glasno jer je bučno u metrou, emituje se 50 puta više aerosola - rekla je Krus Mungiljonova.

Ona je obrazložila da je ova mera veoma važna, jer u metrou ne postoji ventilacija i da ako neko ima virus a vozi se metroom važno je da vazduh bude što manje zagađen.

Takođe, ističe se i da bi ta mera trebalo da se odnosi i na druge vrste javnog prevoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati