KRIZA U UKRAJINI: Zelenski traži raspuštanje Ustavnog suda

Tanjug

30. 10. 2020. u 20:20

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od parlamenta da raspusti Ustavni sud i poništi njegovu odluku o stavljanju van snage antikorupcijskih zakona koje je Ukrajina usvojila pod pritiskom Zapada.

КРИЗА У УКРАЈИНИ: Зеленски тражи распуштање Уставног суда

Depositphotos

Sud je proglasio neustavnim odluku o javnom pristupu izjavama o prihodu zvaničnika, kao i o krivičnoj odgovornosti za davanje lažnih informacija o prihodima. Takođe je Agenciji za borbu protiv korupcije oduzeo glavna ovlašćenja, prenosi AP.

Zelenski je kada je izabran u aprilu 2019. godine obećao da će iskoreniti endemsku korupciju. Sada je oštro kritikovao presudu suda upozorivši da će ona koštati zemlju međunarodne ekonomske pomoći.

"Nećemo imati novac, ni podršku. Imaćemo veliku rupu u državnom budžetu i što je najvažnije, ne znamo kakvo iznenađenje će nam Ustavni sud prirediti sutra", rekao je Zelenski na sastanku sa zvaničnicima.

Odluka suda, takođe, je izazvala negativnu reakciju ambasadora Grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred zgrade suda tražeći smenu sudija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku