MANJAK MEDICINSKOG OSOBLJA U ITALIJI: Nedostaje 9.000 lekara, razmišlja se o aktiviranju penzionera

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

27. 10. 2020. u 18:46

U PRVOM talasu Kovida u Italiji bila je evidentna neprekidna trka u potrazi za respiratorima i dodavanje kreveta na odeljenjima za intezivnu terapiju, a sada se ide u lov na lekare za odeljenja reanimacije i anesteziolozima kao i specijalizovanim bolničarima za vanredno stanje.

МАЊАК МЕДИЦИНСКОГ ОСОБЉА У ИТАЛИЈИ: Недостаје 9.000 лекара, размишља се о активирању пензионера

Foto: EPA

Po procenama nedostaje ih 9.000 da bi se moglo aktivirati 3.000 kreveta na intenzivnoj terapiji, a koji bi se dodali narednih meseci već postojećem broju od 6.960 aktivnih u regionima.

Ali, veoma je teško naći osoblje u belim mantilima koje je specijalizovano za ovakavu vrstu vanrednog stanja i konkursi za takav personal ostaju gotovo bez odgovora tako da se već gleda na mlade specijalizante ili lekare u penziji.

Od novog broja ventilatora koji su distribuirani regionima, 3.159 već je iskorišćeno 1.781 i ostatak je na raspolaganju, a narednih sedmica se može dodati još 2.828 kreveta, ai da bi se aktivirali potrebni su lekari specijalisti, a na svakog lekara neophodno je 2-3 bolničara na intenzivnoj terapiji, dakle nedostaje između 2.000-2.500 lekara i oko 6.000-7.000 specijalizovanih bolničara.

Najteža situacija sa nedostatkom takvog osoblja je u Lombardiji, Kampaniji i Pulji. Da bi se specijalizovala osoba za takva odeljenja potrebno je 10 godina između diplome završene medicine i specijalističkih kurseva.

Danas je očigledno da se plaća crna cena zbog malog broja stipendija u prošlosti što je doprinelo veoma teškom nedostatku takvih specijalizovanih lekara.

U Italiji aktuelni broj lekara među reanimatorima i anesteziolozima iznosi 18.000, od kojih je 12.000 u državnim bolnicama i oni su u prvom talasu Kovida već podneli ogroman teret.

S toga se sada razmatra da se angažuju mladi specijalizanti sa četvrte i pete godine studija i pozovu penzionisani lekari za odeljenja reanimacije, ali kako nije mogućno osposobiti za nekoliko sedmica mlade njih će poslati na odeljenja poluintenzivne terapije sa manje teškim pacijentima, onima sa kacigama za disanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna