AZERI GRANATIRALI SELA: Vlasti Karabaha otkrile šta se dešavalo u toku noći

Novosti online

25. 10. 2020. u 08:42

АЗЕРИ ГРАНАТИРАЛИ СЕЛА: Власти Карабаха откриле шта се дешавало у току ноћи

Foto: Azerbaijan's Defense Ministry

VLASTI Nagorno-Karabaha izjavile su da su u toku noći Oružane snage Azerbejdžana granatirale naselja i obradivo zemljište u Karabahu.

- U noći sa 24. na 25. oktobar Azerbejdžan je nastavio sa granatiranjem naselja. Artiljerija je upotrebljena protiv sela Karmir Šuka, Tagavard, Giši, Spitakašen, Martuninski rejon i selo Avetaranoc u Askeranskom rejon. Neprijateljske snage nisu napadale samo civilna naselja, već i susedne teritorije – šume i poljoprivredno zemljište - navodi se u objavi Službe za vanredne situacije Karabaha na Fejsbuku.

Napominje se da u ovim naseljima nema vojnih objekata.

- Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava tokom granatiranja - navodi se u saopštenju.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)