KAKO JE KINA OBUZDALA PANDEMIJU: Zemlja iz koje je virus krenuo, virus drži pod kontrolom - i ima ekonomski rast

D. D. S.

21. 10. 2020. u 12:52

DOK se većina Evrope bori sa novim naletom korone i strahuje od strašne, smrtonosne zime, Kina sve više napreduje u obuzdavanju pandemije. Pritom, beleži i najbrži ekonomski rast, već drugi kvartal zaredom.

КАКО ЈЕ КИНА ОБУЗДАЛА ПАНДЕМИЈУ: Земља из које је вирус кренуо, вирус држи под контролом - и има економски раст

Foto AP

Procenjuje se da je za ovako pozitivne rezultate najzaslužnija sposobnost Kine da prati slučajeve širom zemlje. Kad god postoji sugestija o novom klasteru infekcija, vlada brzo reaguje i stavlja pod kontrolu lokalne epidemije.

To je podrazumevalo korišćenje sofisticiranog sistema zdravstvenog koda za praćenje kretanja. Za ulazak ljudi u određena preduzeća bila je neophodna zelena zdravstvena kartica i ku-pi kod.

Te mere omogućile su regionalnim vladama da "zaključaju" određenu oblast i sprovedu masovna ispitivanja. To se nedavno videlo na primeru grada Čingdao, gde je za oko nedelju dana testirano više od deset miliona ljudi, pošto je prijavljeno svega 12 lokalnih transmisija virusa.

Između provincija i regiona granice su više nadgledane, a javni prevoz je ograničen ili potpuno obustavljen. Ulazak u Kinu iz prekomorskih zemalja takođe je strogo ograničen, a na snazi su i stroge mere karantina primenjene po dolasku.

Ograničavanju pandemije je takođe pomoglo i nošenje maski i pridržavanje propisa o javnoj higijeni. Kineske vlasti ove mere izuzetno strogo nadgledaju.

Iako se pokazalo da je kineski odgovor efikasan - kao i slični modeli u Južnoj Koreji, Japanu, Hongkongu i drugim delovima Azije, Evropa i dalje zaostaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!