SAVET BEZBEDNOSTI RUSIJE UPOZORAVA: Teroristi tokom pandemije pojačali vrbovanje preko interneta

Tanjug

20. 10. 2020. u 18:53

PANDEMIJA virusa korona primorala je teroriste da aktivnije odlaze na internet i prilikom vrbovanja uzimaju u obzir faktor izolacije, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurij Kokov.

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ РУСИЈЕ УПОЗОРАВА: Терористи током пандемије појачали врбовање преко интернета

Foto: Ilustracija

„U nastalim uslovima teroristi još aktivnije idu na internet. Širenje radikalnih raspoloženja u društvu u vezi sa psihološkim posledicama zatvaranja, uključujući depresiju, socijalnu izolaciju, gubitak izvora prihoda i druge faktore, postaje plodno tlo za njihovu propagandu i vrbovanja“, rekao je Kokov u intervjuu za list „Rosijska gazeta“.

Kokov smatra da su pandemija i njome izazvane krizne pojave u socijalno-ekonomskoj sferi „pogoršali postojeće i izazvali pojavu novih bezbednosnih pretnji“.

AKTIVACIJA TERORISTIČKIH ĆELIJA POSLE OGRANIČENJA

On smatra da bi se terorističke ćelije mogle prilično brzo aktivirati nakon ukidanja ograničenja povezanih sa pandemijom.

Govoreći o metodama terorističke propagande, zamenik sekretara Saveta bezbednosti primetio je da se one sastoje u psihološkoj manipulaciji pojedinaca ili grupa ljudi kako bi se potkopalo njihovo verovanje u društvene vrednosti, podstaklo radikalno raspoloženje ili za širenje osećaja povećane anksioznosti, straha i panike.

„Teroristi prave specijalne kompjuterske igrice, video-zapise u obliku muzičkih spotova, kratkih filmova ili crtanih filmova koji promovišu okrutnost i nasilje, ciljajući na omladinu i adolescente“, dodao je on.

On je dodao da je u okviru borbe protiv širenja ideologije terorizma i ekstremizma tokom 2019. godine u Rusiji blokirano više od 84 hiljade internet stranica i uklonjeno oko pet hiljada materijala koji su prepoznati kao ekstremistički i zabranjeni za distribuciju. U prvoj polovini 2020. godine blokirana je 31 hiljada sajtova i uklonjeno oko tri hiljade materijala ekstremističke prirode.

INTERNET – KLJUČNI INSTRUMENT ZA PLANIRANJE TERORISTIČKIH NAPADA

Internet za teroriste postaje ključni instrument za planiranje i pripremu terorističkih napada, rekao je Kokov.

To se tiče i određivanja potencijalnog cilja napada, prikupljanja neophodnih informacija, utvrđivanja najugroženijih mesta, odabira efikasnih sredstava i metoda uništavanja, kupovinu potrebne robe i usluga, objasnio je on.

Prema njegovom mišljenju, internet na ovaj način pruža logističke prednosti u pripremi i izvršavanju terorističkih napada, ograničava mogućnosti za njihovo pravovremeno sprečavanje i presecanje i otežava identifikaciju nalogodavaca i počinilaca krivičnog dela.

USPOSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG NADZORA

Rusija smatra da je neophodno uspostavljanje međunarodnog nadzora nad ekstremističkim i terorističkim segmentima interneta, rekao je Kokov.

On je naglasio da je Rusija aktivno uključena u međunarodnu saradnju po ovom pitanju.

„Istovremeno se zalažemo za saradnju na besprekornoj međunarodno-pravnoj osnovi u okviru iskrenog partnerstva bez dvostrukih standarda u interesu pouzdane zaštite svih država i njihovih građana od pretnji terorizmom“, zaključio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti RF.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)