PUTIN PROTIV ISTOPOLNIH BRAKOVA: Predsednik Rusije stavio tačku na ovu temu u Rusiji

Novosti online

17. 10. 2020. u 11:36

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin želi da uvede promene kojima bi ruskim vlastima bilo zabranjeno priznavanje homoseksualnim brakovima registrovanim van zemlje.

ПУТИН ПРОТИВ ИСТОПОЛНИХ БРАКОВА: Председник Русије ставио тачку на ову тему у Русији

Foto Ap

"Pravna rupa" u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se venčali u inostranstvu sve dok nije reč o bliskim rođacima ili nekome ko je već venčan. To je dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamerno priznali homoseksualne brakove od 2018. godine.

Putin je ove sedmice podneo nacrt amandmana na porodični zakon Rusije koji zabranjuje "nemoralna tumačenja" međunarodnih ugovora.

- Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove - citira se neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane. Izvor je posebno ukazao na istopolne brakove registrovane u inostranstvu, prenosi "The Moscow Times".

Međunarodno pravo imalo je prioritet u Rusiji pre nego što je letos širom zemlje glasanjem o ustavnim amandmanima dodeljena prednost ruskom ustavu nad međunarodnim ugovorima.

Ruske vlasti će tako sada moći da ospore "nemoralne" međunarodne odluke pred Ustavnim sudom.

Sama Rusija ne registruje istopolne brakove, a glasanje za amandmane dodalo je u Ustav i definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

(Vedomosti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)