EKOLOŠKI STRUČNJAK IZ RUSIJE: Ova izmaglica uništava drveće i biljke - dolazi do prirodne katastrofe

tanjug

14. 10. 2020. u 13:45

IZMAGLICA izazvana zagađujućim materijama koje čovek pravi preplavila je Arktik, zbog cega aerosol uništava drveće u tajgama Rusije i otežava rast biljaka, rekao je danas za TAS S ekološki stručnjak iz Sibira, Vladimir Šishkov.

ЕКОЛОШКИ СТРУЧЊАК ИЗ РУСИЈЕ: Ова измаглица уништава дрвеће и биљке - долази до природне катастрофе

Foto: EPA

Arktička izmaglica je vizuelni efekat u severnim delovima planete koji se stvara od raznih zagađivaca, pre svega, industrijskih elemenata.

Ovaj efekat počeo je da se razvija sredinom prošlog veka, sa razvojem svetske industrije, zbog cega aerosol utiče na subarktičke ekosisteme.

Izmaglica je je smanjila sunčevu radijaciju na površini Zemlje.

- Pokušali smo da utvrdimo kako ovo smanjenje solarne energije utiče na rast drveća. Koristili smo Vaganov-Šaškin model, najčešće korisćen model ove vrste u međunarodnoj naučnoj zajednici - naveli su naučnici.

Analizirane su šume od zapadnog Sibira do Hatanga reke i prema rečima Aleksandra Kirđanova, člana Ruske akademije nauka iz Sibira, izmaglice iznad šuma nisu trajne.

- Ako pogledamo mape, koje pokazuju otrovne emisije gasova, možemo da vidimo da se na Arktiku ima veoma malo biljaka, jer toksini zagađuju atmosferu - rekao je Kirđanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!