RAT NA KAVKAZU: Azeri u velikim problemima, PVO Karabaha im ruši avione! Stiže još 2.300 sirijskih plaćenika

Novosti online

12. 10. 2020. u 08:01 >> 22:36

NOĆ u Stepanakertu prošla je mirno, a danas je 16. dan od početka ratnih dejstava između nepriznate Republike Nagorno-Karabah i Azerbejdžana.

РАТ НА КАВКАЗУ: Азери у великим проблемима, ПВО Карабаха им руши авионе! Стиже још 2.300 сиријских плаћеника

Foto: Tviter MO Azerbejdžana

Grafika VN

Stanje na početku rata

22:35 - Noćne sahrane sirijskih plaćenika

Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se tvrdi da predstavlja sahranu sirijskih plaćenika poginulih u redovima azerbejdžanske vojske.

Oni su pokopani u zajedničkoj grobnici.

Ovi “psi rata” bore se za od 700 do 1.500 dolara u Nagorno-Karabahu.

Kako je objavio sirijiski list "Jisr" samo je najbližim rođacima dozvoljeno da prisustvuju noćnoj sahrani.

22:01 - Borbe ne prestaju na frontu

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da se vojne operacije i dalje izvode u oblasti Karvajar. Na drugim delovima fronta borbe su intezivnije.

Po rečima premijera Nikol Pašinjan, u području Gadruta su u toku borbe, vojska Karabaha izvodi operaciju za neutralisanje protivničkih grupa.

21:40 - Premijer Jermenije upozorava na humanitarnu katastrofu

Pašinjan je na sastanku sa ambasadorima stranih država rekao da je situacija na južnom frontu napeta i da se ne poštuje primirje.

On je potvrdio da je Azerbejdžan prekrši dogovor o prekidu vatre koji je postignut u Moskvi. Odmah nakon što je stupilo na snagu primirje, Azerbejdžan je pokušao da zauzme grad Gadrut“.

(Više pročitajte OVDE)

21:03 - Raketiran Šuši, na ulicama neeksplodirani projektili

Napadi na jermenske gradove u Nagorno-Karabahu se nastavljaju. Na društvenim mrežama pokazali su snimke neeksplodiranih raketa BM-30 smerč na ulicama Šušija.

19:43 - Azerbejdžan se pripremao za ofanzivu: Zatvorili vazdušni prostor, koncentrisali artiljeriju i oklopne jedinice

Azerbejdžan se unapred spremao za ofanzivu na Karabah, izjavio je stalni predstavnik Jermenije pri UN Mger Margarjan na sednici komiteta Generalne skupštine UN koji se bavi razoružanjem i međunarodnom bezbednosti.

„Njihovi napadi na narod Nagorno-Karabaha je izveden uz direktno učešće Turske i stranih terorista koje podržava Turska što je izazvalo najopasniju eskalaciju situacije u regionu od početka devedesetih", izjavio je Margarjan.

„Razmer i karakter ofanzive pokazuje da je ranije bila planirana“, ukazao je on.

Po njegovim rečima, azerbejdžanska strana je ranije koncentrisala stotine jedinica borbenih tenkova, teške artiljerije, raketnih višecevnih bacača, borbenih aviona, helikoptera i dronova.

„Kao vojnu pripremu za agresiju, Azerbejdžan je nedelju dana uoči ofanzive zatvorio vazdušni prostor, pripremio vojnu rezervu, konfiskovao civilne kamione za vojne potrebe“, naglasio je diplomata.

On je podsetio da je uoči početka vojnih dejstava „Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbilo zahtev posmatrača OEBSa da izvrše monitoring duž linije razdvajanja“.

18:15 - Žrtve Jermena: stradao još 51 vojnik u borbama sa Azerima

Jermenski zvaničnici iz Nagorno-Karabaha saopštili su da je najmanje još 51 pripadnik vojske izgubio život u borbama sa azerbejdžanskim snagama.

Jermenija ima 480 žrtava otkako je izbio sukob u Nagorno-Karabahu 27. septembra.

Stradali su i civili, najmanje 25 ih je ubijeno, a preko 100 teško ranjeno, navode u Stepanakertu, glavnom gradu te oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

17:24 - Raskrinkana podvala - umesto uništenog jermenskog PVO na snimku oborena azerbejdžanska letelica

Portparolka ministarstva odbrane jermenije Šušan Stepanjan objavila je na društvenim mrežama snimak koji demnatuje uništenje PVO jedinica Nagorno-Karabaha.

Naime iako se prvo vidi eksplozija “premotavanjem” se vidi da je iskorišćen snimak obaranja azerbejdžanske letelice kao “uništenje” PVO snaga Nagorno-Karabaha.

16:13 - MOD Azerbejdžana: Jeremenija nije uništila Suhoj-25

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je tvrdnju Jeremenije da je u Nagorno-Karabahu oborila azerbejdžanski avion Suhoj-25, i saopštilo da se u potpunosti pridržava zahteva primirja.

"Azerbejdžan ne koristi borbene avione i mi se u potpunosti pridržavamo zahteva humanitarnog primirja", rekao je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargjahli, a preneo TASS.

15:45 - Ankara traži da seJermeni povuku sa teritorije Azerbejdžana

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar rekao je danas u telefonskom razgovoru kolegi iz Rusije Sergeju Šojguu da jermenske snage moraju odmah da se povuku sa teritorije Azerbejdžana i i da prestanu da napadaju civile.

(Više pročitajte OVDE)

15:37 - Stiže još 2.300 sirijskih plaćenika

Na društvenim mrežama pojavile su se nove informacije i pristizanju sirijskih plaćenika na fron u Nagorno-Karabahu. Ovi "psi rata" trebalo bi da odu na prve linije.

Kako je objavljeno oko 2.300 boraca jedinica Sultan Sulejman šah i Sultan Murad upućeno je na front u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan na ovaj način koristi primirje da osnaži svoje jedinice na liniji fronta.

15:14 - Azerbejdžansko RV ima podršku trskih F-16

Portparol ministarstva odbrane Jermenije, Šušan Stepanjan objavila je na društvenim mrežama da su u napade azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva uključeni i turski lovci-bombarderi F-16.

14:22 - Lavrov: Rusija očekuje strogo ispunjavanje dogovora o Karabahu

Rusija očekuje da će sporazumi o Karabahu strogo sprovoditi obe strane, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Očekujemo da će se donete odluke strogo sprovoditi obe strane - rekao je Lavrov nakon razgovora sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zograbom Mnacakanjanom u Moskvi.

Lavrov je dodao da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa.

- Razmenili smo mišljenja o tome kako krenuti dalje (nakon trilateralnih konsultacija). To ne znači da će sva pitanja biti rešena brzo i istovremeno. Shvatamo da je potreban proces, ali smatramo da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa - rekao je Lavrov.

Foto: AP

On je dodao da su ga jermenske kolege obavestile da će se o narednim koracima razgovarati na sastanku jermenskog ministra spoljnih poslova Zograba Mnacakanjana sa kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a.

Lavrov je istakao da Jermenija ponovo potvrđuje da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

- Jermenski ministar i ja smo u uvodnim izjavama potvrdili posvećenost sporazumu koji je ovde postignut u subotu. Tamo se jasno navodi da je neophodno odmah prekinuti vatru u humanitarne svrhe - dodao je ruski ministar.

14:17 - Alijev: Turska mora da učestvuje u mirovnim razgovorima

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da ne zna kada će mirovni razgovori sa Jermenijom početi povodom spora oko Nagorno-Karabaha, ali je naglasio da u pregovorima mora da učestvuje i Turska.

Azerbejdžanske i jermenske snage danas su ponovo optužile jedna drugu da su, posle sporazuma o prekidu vatre, počele nove napade u oblasti Nagorno-Karabaha, ali i u okolnim oblastima.

- Turska je velika sila, što se videlo kada su učestvovali smirivanju tenzija u Siriji, Libiji i ostalim međunarodnim sukobima. Stoga, i oni moraju da budu učesnici u procesu - rekao je Alijev, a preneo Rojters.

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

On je dodao da je i Turska deo Minsk grupe.

- Zbog čega onda ne bi i oni učestvovali u razgovorima? Znam da brojne zapadne zemlje ne žele da vide Tursku za pregovaračkim stolom, ali reč Turske je velika i nezavisna - kazao je Alijev.

14:10 - Merkelova: Oružani sukobi moraju odmah stati

Nemački kancelar Angela Merkel razgovarala je sinoć s jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i, pozdravljajući dogovor o humanitarnom primirju, izričito podvukla da sve strane, jednostavno, moraju da ga se pridržavaju!

- Oružani sukobi moraju odmah stati i da suštinski pregovori u okviru Minsk grupe budu uspostavljeni - poručila je Merkel Pašinjanu u vezi s konfliktom Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

13:35 - Snage Karabaha oborile azerbejdžanski Su-25

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je da su snage PVO Karabaha uništile azerbejdžanski jurišni avion Su-25.

12:35 - Jermenija: Oboren azerbejdžanski avion

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su snage PVO Karabaha oborile azerbejdžanski avion An-2.

12:30 - Peskov: Cenimo rad ministara Jermenije i Azerbejdžana

Moskva visoko ceni samu činjenicu dolaska ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana u Rusiju i posao koji su uradili, uključujući odluku o humanitarnoj pauzi u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparo ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Visoko cenimo samu činjenicu dolaska dvojice ministara koji su odgovorili na inicijativu predsednika Putina i došli u Moskvu. Takođe visoko cenimo rad predsednika Putina, Alijeva i premijera Pašinjana - odgovorio je Peskov na pitanje kako Kremlj ocenjuje rezultate pregovora o Karbahu.

On je naglasio da su rezultat ovog rada višesatni pregovori ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i njegovih kolega iz Jermenije i Azerbejdžana.

- Takođe cenimo razumevanje koje je dogovoreno i odluke o humanitarnoj pauzi koje su postignute na osnovu tih kontakata. Sada vrlo pažljivo pratimo situaciju, vidimo izveštaje sa obe strane o kršenjima, ali smatramo da je realizacija postignutih sporazuma izuzetno važna kako bi se u perspektivi došlo u potpunosti do prestanka borbi i prelaska na političko-diplomatska sredstva u rešavanju ovog sukoba - istakao je Peskov.

Foto: AP

12:05 - Lavrov: Sporazum o primirju u Karabahu se ne poštuje u potpunosti

Sporazum o prekidu vatre u Karabahu se ne poštuje u potpunosti, borbe se nastavljaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Vidimo da se za sada ovaj sporazum ne poštuje u potpunosti, a borbena dejstva se nastavljaju. Očekujemo da će kontakti u kojima smo i sa vama i sa našim azerbejdžanskim kolegama, uključujući i preko ministarstava odbrane, omogućiti da se obezbedi puna primena sporazuma koji su dogovoreni u trilateralnom formatu - rekao je Lavrov na početku sastanka sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zorabom Mnacakanjanom.

11:49 - Kim Kardašijan donira milion dolara Jermenima

Američka rijaliti zvezda poreklom iz Jermenije Kim Kardašijan doniraće milion dolara pomoći Jermeniji zbog rata u Nagorno Karabahu, koji bukti između Jermena i Azerbejdžanaca.

Kardašijan je na društvenoj mreži Tviter objavila da će novac biti utrošen za hranu, skloništa i medicinsku negu.

​Ona je pozvala i druge da doniraju novac i da pomognu u podizanju svesti o dešavanjima i krizi u Nagorno-Karabahu koja mora da se zaustavi.

- Moje misli i molitve su sa hrabrim muškarcima, ženama i decom. Uprkos udaljenosti koja nas razdvaja mi smo jedna jermenska nacija -rekla je Kardašijan.

11:00 - Vode se velike borbe na području Gadruta

Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vahram Pogosjan izjavio je da se na području grada Gadrut nastavljaju borbena dejstva velikih razmera.

- Koncentrišući velike snage u ovom pravcu, azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu grad. Armija odbrane (Karabaha) bori se za svaki pedalj zemlje - rekao je Pogosjan, prenosi Informativni centar „Arcah“.

10:16 - Iran izražava žaljenje zbog kršenja prekida vatre

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova izražava žaljenje zbog kršenja prekida vatre između Azerbejdžana i Jermenije i poziva obe strane na uzdržanost.

08:51 - Baku: Jermenija ne poštuje primirje; Jerevan: Azerbejdžanske snage granatiraju jug Karabaha

Situacija na celoj liniji dodira azerbejdžanskih i jedmenskih snaga u Nagorno-Karabahu ostala je napeta tokom noći, Jerevan ne poštuje humanitarno primirje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

U saopštenju se navodi da su jermenske snage nekoliko puta pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Agdera-Agdam i Fizuli-Džebrail, kako bi vratile izgubljene položaje.

Tokom borbenih dejstava „uništeno je ljudstvo i tehnika neprijatelja, kao i 3 višecevna bacača raketa BM-21 ‘Grad’, jedan tenk T-72 i ​​nekoliko jedinica automobilske tehnike“, precizira se u saopštenju.

Međutim, Armija odbrane Karabaha navodi da nisu uspeli pokušaji azerbejdžanskih Oružanih snaga da promene operativno-taktičku situaciju u svoju korist. Pres-služba armije navodi da su jedinice na prvim linijama nanele „kolosalnu štetu u opremi i ljudstvu“.

Napominje se da je protekle noći ostala relativno stabilna napetost duž cele linije fronta u Karabahu. Najveća aktivnost neprijatelja zabeležena je u severnom, severoistočnom i južnom pravcu, napisao je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svom Fejsbuku.  

07:55 - U Stepanakertu se nakratko oglasile sirene za vazdušnu opasnost

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah u ponedeljak ujutro su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. 

Foto: EPA

Sirene su bile uključene pet minuta.

Sirene su uključene u 7.27 po lokalnom vremenu (5.27 po srednjoevropskom) i mogle su značiti da se u području koje pokrivaju radari Karabaha našao izviđački dron.

Istovremeno, očevici navode da su čuli dve ili tri eksplozije van grada.

Inače, noć u Stepanakertu prošla je mirno. Od nedelje uveče u gradu se nije čula sirena za vazdušnu opasnost i nisu se čule eksplozije granata. Ipak, većina stanovništva koje je ostalo u gradu radije noć provodi u podrumima i skloništima, plašeći se ponovnog granatiranja.

U Stepanakertu je isključena ulična rasveta, a svetla na prozorima se praktično ne pale, kako se ne bi privukla pažnja dronova i omogućilo im da se orijentišu.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Foto: AP

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile sporazum o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna