LUKAŠENKO TRAŽI FORMULU POMIRENJA: Predsednik Belorusije razgovarao sa opozicijom u zatvoru dok su trajali vikend-protesti

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

12. 10. 2020. u 10:10

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je, izgleda, shvatio da mora da razgovara sa liderima opozicije bez obzira na to šta o njima mislio.

ЛУКАШЕНКО ТРАЖИ ФОРМУЛУ ПОМИРЕЊА: Председник Белорусије разговарао са опозицијом у затвору док су трајали викенд-протести

Foto AP

Njegovom susretu sa zatvorenicima, članovima Koordinacionog saveta opozicije, prisustvovao je i sam pritvoren Viktor Babarika, bivši direktor Belgazprombanke.

Razgovor je trajao više od četiri i po sata. U potom objavljenoj informaciji za javnost ističe se Lukašenkov stav da "se novi Ustav ne može napisati na ulici".

Jedan od glavnih suparnika Lukašenku na izborima trebalo je da bude upravo bankar Babarika, koga su vlasti uhapsile zajedno sa sinom Eduardom, pošto nisu mogle da dokažu poreklo novca pronađenog prilikom pretresa. Advokat Aleksanadr Piljčenko, koji inače brani bankara, tvrdi da uopšte nije znao da se u zatvoru priprema razgovor.

ODANI GENERALI

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašeno je iskusan političar i svestan je da vikend-protesti u Minsku mogu da traju jako dugo jer se opozicija već dobro organizovala, a jasno je da za zastave, majice i šalove, novac stiže iz inostranstva. Sreća je što su mu ostali lojalni generali u policijskim i vojnim strukturama. Gde god su se dogodile "cvetne revolucije", policijska i vojna vrhuška prešla je mahom na stranu opozicije.

Činjenica da je Lukašenko odlučio da ode u zatvor i razgovara sa opozicijom mnogo govori. Lukašenko je očigledno shvatio da bi bilo mudrije da pusti opozicionare sa robije i sa njima započne dijalog oko ustavnih promena. Naravno, on ne želi da se upušta u polemiku sa "ulicom", ali oni koji bi mogli biti okosnica novih partija i opozicije sada su u zatvoru ili su pobegli u inostranstvo. Što se tiče bankara Babarike, on je ugledan čovek sa odličnim poslovnim vezama u Moskvi.

NEREDI I juče u Minsku sukobi sa policijom, Foto AP

I juče su u Minsku ulice bile pune demonstranata, policije i vojske. Takva pat-situacija ne može večito da traje. Zbog toga je Lukašenko i odlučio da ode u zatvor i porazgovara sa opozicijom. Ne bi trebalo da iznenadi ni ako odluči da pusti iz zatvora opozicionare i dozvoli im da formiraju partije. To bi bila znatno bolja varijanta, nego što mu sada u Poljskoj organizuju opoziciju i Svetlanu Tihanovsku nazivaju legitimnom predsednicom Belorusije.

Ako Lukašenko uspe da se dogovori sa Babarikom, onda bi se moglo dogoditi da počne da popušta pritisak Zapada na beloruskog predsednika i njegovu vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili