NOVI POTEZ PROTIV LUKAŠENKA: Poljska i Litvanija povlače više diplomata iz Minska - najavljeni i novi potezi

Tanjug

09. 10. 2020. u 23:49

VIŠE od 30 poljskih diplomata vraća se iz Belorusije u Varšavu, saopštio je zamenik zamenik ministra spoljnih poslova nakon što je Minsk zatražio od Poljske da smanji broj osoblja u ambasadi.

НОВИ ПОТЕЗ ПРОТИВ ЛУКАШЕНКА: Пољска и Литванија повлаче више дипломата из Минска - најављени и нови потези

Foto: EPA

Litvanija, od koje je Minsk takođe tražio da smanji diplomatsko osoblje opozvala je pet diplomata, saopštilo je njihovo ministarstvo spoljnih poslova.

Belorusija je optužila svoje susede Poljsku i Litvaniju da se mešaju u njene unutrašnje poslove i da pruža gostoprimstvo prognanim liderima opozicije koji odbijaju da priznaju pobedu Aleksandra Lukašenka na izborima, prenosi Rojters.

Obe zemlje su u početku odbile da smanje broj zaposlenih, ali su pozvale svoje ambasadore na konsultacije u nadi da će smanjiti napetost prema Minsku.

- Beloruske vlasti zatražile su da ograničimo broj našeg diplomatskog osoblja u Belorusiji. To znači da više nego 30 diplomata trenutno napušta Belorusiju i vraća se u Varšavu - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marcin Przidac Rojtersu.

Portparol litvanskog Ministarstva spoljnih poslova Rasa Jakilaitien rekao je da je ta zemlja opozvala pet diplomata „u nadi da će taj korak biti dovoljan da se zadrži mogućnost dijaloga“.

Belorusija je opozvala svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije prošlog petka.

Osam drugih zemalja, uključujući Rumuniju, Nemačku i Češku takođe su opozvale svoje ambasadore u Belorusiji u znak solidarnosti sa Poljskom i Litvanijom.

Večeras je i Britanija najavila da će povući svog ambasadora iz Minska na konsultacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)