KORONA U ITALIJI: Dve pokrajine pod specijalnim nadzorom

Tanjug

29. 09. 2020. u 11:19

U dve italijanske provincije, Kampanja i Lacio, epidemiološka situacija je "pod lupom", budući da je u tim regijama zabeleženo najviše slučajeva zaraze korona virusom.

КОРОНА У ИТАЛИЈИ: Две покрајине под специјалним надзором

Foto: Tanjug/AP

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeleženo ukupno 1.494 nova slučaja zaraze Covidom-19.

U jugoistočnoj pokrajini Kampanja, koja ima malo više od pet miliona stanovnika, ukupno zaraženih je 295, regionalne vlasti su već uvele obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, a sada se razmatra i uvođenje drugih mera da bi se širenje zaraze ograničilo.

Infektolog dr Aleksandrio Perela, koji je u regionalnoj vladi Kampanje zadužen da prati epidemiološku situaciju, izjavio je za "Hafington Post" da se za sada razmišlja o uvođenju takozvanih malih crvenih zona, odnosno o pooštravanju mera epidemiološke zaštite samo na prostoru gde se registruje žarište.

"Situacija još nije rizična. Sada je veoma važno tragati za asimptomatskim zaraženim ljudima, kojih je pet puta više nego utvrđenih slučajeva zaraze. Nakon što otkrijemo jednog pozitivnog, tragamo za svim njegovim konktaktima, ne samo u okviru porodice već i među prijateljima i kolegama. Princip je - što više tragaš više pronađeš", kaže Perela.

Pokrajina Lacio, u kojoj je i glavni grad Italije Rim, takođe je pod lupom. Prema najnovijim podacima Naucno-tehničkog komiteteta vlade, koji prati epidemiološku situaciju u zemlji, u regiji Lacio je 211 novih slučajeva u poslednja 24 sata, što je malo više nego u vreme karantina.

Međutim, ocenjuju da "situacija nije alarmantna, iako joj se poklanja velika pažnja".

Danas je najavljen sastanak Naučno-tehničkog komiteta na kojem se očekuje usvajanje strategije u borbi protiv korona virusa, za naredni preiod.

Razmatraće se utvrđivanje situacije u odeljenjima intenzivne nege, gde se broj pacijenata povećava i otvaranje novih odeljenja za covid, budući da u celoj Italiji raste broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka