SZO UPOZORAVA Korona bi mogla da odnese i do 200 hiljada ljudskih života u sledećoj godini

Tanjug

29. 09. 2020. u 08:53

СЗО УПОЗОРАВА Корона би могла да однесе и до 200 хиљада људских живота у следећој години

Foto: AP

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi u slučaju da preventivne protivepidemiološke mere ne daju očekivane reztultate u Africi, korona virus mogao da odnese i do 200 hiljada ljudskih života u sledećoj godini.

Preopterećeni zdravstveni sistem u afričkim zemljama, malobrojne ambulante za masovno testiranje i prenaseljeni gradovi - sve su to, po mišljenju stručnjaka, preduslovi za katastrofu koja bi od februara mogla da se obruši na Afriku, preneo je Rojters.

Iz SZO stižu upozorenja da bi uprkos primeni preventivnih, vanrednih mera, kovid-19 do kraja godine mogao bi da odnese i do 300 hiljada života.

-Na osnovu dosadažnjih pokazatelja, nije izvesno da ćemo u Africi imati dramatično povećanje broja obolelih ili smrtnih slučajeva među kovid pacijentima-ocenila je Rašida Ferand iz Londonske škole za tropske bolesti koja radi i za klinički centar u prestonici Zimbabvea Harareu.

Kasniji dolazak virusa na afrički kontinent je dao priliku da se afričke države uz pomoć međunarodnih organizacija, blagovremeno pripreme za predstojeće epidemiološke izazove, poručuju stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)