TRGOVINSKI RAT SAD I KINE: Amerika uvela sankcije kineskoj kompaniji SMIC

Tanjug

26. 09. 2020. u 17:23

VLADA SAD uvela je restrikcije na izvoz za najvećeg kineskog proizvođača silikonskih čipova, nakon što je, kako kaže, utvrdila da postoji "neprihvatljiv rizik" da bi oprema dobavljača ove kompanije mogla da bude iskorišćena u vojne svrhe.

ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ: Америка увела санкције кинеској компанији СМИЦ

Foto:

Dobavljači određene opreme za "Semikondaktor manufekčuring internešnl korporejšn" (SMIC) će sada morati da se prijave za pojedinačne licence za izvoz, navodi se u pismu ministarstva trgovine od petka koji je dat na uvid Rojtersu.

SMIC je, posle "Huaveja", postala druga vodeća kineska kompanija koja se suočila sa američkim sankcijama.

Pentagon je ranije ovog meseca saopštio da razmatra da na crnu listu stavi i SMIC, za koju američke vlasti smatraju da predstavlja pretnju zbog navodne "fuzije" civilnih i vojnih tehnologija.

Iz kompanije SMIC tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obaveštenje o restrikcijama, kako prenosi Rojters. U saopštenu ove komapnije se navodi da ona nema nikakve veze sa kineskom vojskom i da su poluprovodnici koje ona proizvodi i usluge koje nudi namenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Američko ministarstvo trgovine je odbilo da da komentar u vezi sa restrikcijama uvedenim kompaniji SMIC. Biro za industriju i bezbednosti pri ministarstvu trgovine SAD saopštio je da "konstantno nadgleda i procenjuje bilo kakve potencijalne pretnje američkoj nacionalnoj bezbednosti i interesima spoljne politike".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Prolazmik

26.09.2020. 18:12

Pa ako be možeš da budeš bolji od Kineza može pa da im uvedeš sankcije pravo Američki nema šta to je ta vodeća demokratska zemlja sveta.