RUSIJA JE KLJUČNI IGRAČ: Iranci zahvalili Moskvi na podršci Teheranu po pitanju nuklearnog sporazuma

Tanjug

24. 09. 2020. u 21:06

RUSIJA ima ključnu ulogu u očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja za iranski nuklearni program, izjavio je ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif nakon sastanka sa Sergejem Lavrovim u Moskvi.

РУСИЈА ЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ: Иранци захвалили Москви на подршци Техерану по питању нуклеарног споразума

Foto: EPA

Zarif je rekao da su on i ruski ministar spoljnih poslova razgovarali o pitanjima u vezi sa sporazumom o iranskom nuklearnom programom o konstatovali da Rusija ima ključnu ulogu u njegovom očuvanju, prenosi TASS.

On je takođe ukazao na "nezakonite postupke SAD" i istakao da je Vašington "prekršio mehanizme Saveta bezbednosti UN".

Podsetio je da su SAD zatražile vraćanje sankcija Iranu, koje nije prihvaćeno zbog toga što Savet bezbednosti UN nije postigao konsenzus po tom pitanju.

Zarif je ukazao na glavnu ulogu Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN.

- Mi zahvaljujemo Ruskoj Federaciji na ovoj ulozi. Sledećeg meseca Rusija će predsedavati Savetu bezbednosti UN. Mi se nadamo da ćemo i dalje videti pozitivnu ulogu Rusije u očuvanju značaja Saveta bezbednosti UN i suprotstavljanje nezakonitim potezima SAD - rekao je iranski ministar spoljnih poslova.

Lavrov i Zarif sastali su se danas u Moskvi kako bi razgovarali o nizu gorućih međunarodnih pitanja, uključujući Zajednički sveobuhvatni plan delovanja za iranski nuklearni program, kao i o situaciji u Siriji, Avganistanu i Persijskom zalivu, navodi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna