"ISKOPALI" AFERU STARU PET GODINA: Sad i Bugari optužuju Ruse za trovanje, traže trojicu osumnjičenih

B. Vlahović

18. 09. 2020. u 09:45

BUGARSKA se pridružila velikoj kampanji koju Zapad vodi protiv Rusije tako što je "iskopala" staru aferu oko navodnog trovanja oca i sina Gebreva, vlasnika kompanije "Emko", koji su prodavali oružje Ukrajini, a pre toga Gruziji, uoči rata u Južnoj Osetiji 2008. godine. Tužilaštvo u Sofiji je saopštilo imena trojice Rusa za koje se sumnja da su 2015. godine pokušali da otruju trojicu Bugara.

ИСКОПАЛИ АФЕРУ СТАРУ ПЕТ ГОДИНА: Сад и Бугари оптужују Русе за тровање, траже тројицу осумњичених

TRGOVINA Jemeljan Gebrev

Na osnovu međunarodne poternice preko Interpola sada Bugarska traži Georgija Gorškova, koji je koristio lažno ime Jegor Gordijenko, zatim Sergeja Pavlova koji se predstavljao kao Sergej Ljutenko i Sergeja Fedotova čije je lažno ime bilo Denis Sergejev. Bugarsko tužilaštvo tvrdi da su istražni organi proverili njihov boravak u hotelima i stanovima gde su živeli i razgovarali sa menadžerima hotela i osobljem.


Ta trojica građana Rusije su, navodno, 28. aprila 2015. godine u Bugarskoj pokušali da otruju Jemeljana Gebreva i njegovog sina Hrista, kao i jednog menadžera kompanije koja se bavi trgovinom oružja. Po bugarskoj verziji, Sergej Fedotov pod lažnim imenom Denis Sergejev boravio je u Bugarskoj, u hotelu u blizini kancelarije mesnog proizvođača oružja.


Jedan od trojice ruskih agenata uspeo je, navodno, da uđe u garažu Jemeljana Gebreva i namaže otrovom bravu njegovog automobila "nisan". Kasnije je Gebrevu pozlilo na poslovnom ručku. Počele su halucinacije i povraćanje. Bio je otrovan i njegov sin Hristo, kao i jedan menadžer njihove firme.


Istražitelji su tvrdili da su bugarski građani otrovani dietilfosfonatom. Analize krvi napravila je laboratorija univerziteta u Helsinkiju i tada su tvrdili da su otac i sin Gebrevi otrovani jednom od varijanti otrova novičok. U Moskvi su odbacili optužbe da su Gebreve otrovali ruski agenti.


Posle dužeg lečenja svi su ozdravili, pa je bugarsko tužilaštvo zatvorilo istragu. Sumnjalo se da su se otrovali lošom hranom.

KOPIRAJU ZAPAD


Tek kad su na Zapadu počeli da govore o grupama ruskih agenata koje truju, i u Sofiji su odlučili da optuže Ruse. Očigledno uz pomoć zapadnih službi, sada Bugari te Ruse nazivaju agentima GRU, ruske vojne obaveštajne službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!