NA POMOLU RAZLAZ BEZ DOGOVORA: Boris DŽonson optužen da krši međunarodne dogovore, bregzit u ćorsokaku

Stalni dopisnik iz Brisela Goran Čvorović

15. 09. 2020. u 16:56

ODOBRAVANjEM predloga zakona u Donjem domu parlamenta kojim se direktno krše odredbe vezane za Irsku iz sporazuma o razlazu s EU, potpisanim pre manje od godinu dana, Belika Britanija, kao jedna od najstarijih demokratija, direktno krši preuzete obaveze, međunarodne ugovore i pravo.

НА ПОМОЛУ РАЗЛАЗ БЕЗ ДОГОВОРА: Борис Џонсон оптужен да крши међународне договоре, брегзит у ћорсокаку

Foto: Tanjug/AP

Tako nešto ne ističu samo u Briselu, Parizu i Berlinu, već na to mnogi skreću pažnju i u samom Londonu.

Poslanici su u ponedeljak s 340 prema 263 glasa dali zeleno svetlo za ono što britanski premijer zove "bezbednosnom klauzulom" da se ne bi, kako ističe, doveo u pitanje integritet Velike Britanije.

Takozvani irski protokol iz sporazuma o bregzitu predviđa izbegavanje tvrde granice između Republike Irske i Severne Irske, da se ne bi doveo u pitanje teško stečeni mir, kada poslednjeg dana ove godine bude prestao tranzicioni period izlaska Velike Britanije iz EU.

Da bi se očuvalo unutrašnje tržište EU, ali i sačuvao teritorijalni integritet Ujedinjenog kraljevstva, dogovoreno je postojanje "meke granice", odnosno slobodne cirkulacije robe i ljudi na celom irskom ostrvu, ali i uspostavljanje kontrolnih punktova za robu koja putuje dalje na izlasku iz Severne Irske prema ostatku Velike Britanije, da bi London ispunio carinske obaveze prema EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je već istakla da je irski protokol od suštinskog značaja, istovremeno za očuvanje stabilnosti na ostrvu i integriteta jedinstvenog evropskog tržišta, te da od njega zavise i budući odnosi.

Boris Džonson, međutim, sada novim predlogom zakona daje britanskim ministrima jednostrano pravo da odlučuju o carinskim kontrolama između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, dok protokol predviđa da to zajedno rešavaju Brisel i London.

U EU su veoma zabrinuti zbog najnovijeg razvoja događaja. Još pre nego što će britanski poslanici reći svoju reč, Ursula fon der Lajen je podsetila zvanični London na preuzete obaveze u saglasnosti s međunarodnim pravom. I Francuska smatra neprihvatljivim najnoviji potez Britanaca. Šef diplomatije ove zemlje Žan Iv le Drijan je pre glasanja upozorio na kršenje internacionalnih ugovora.

Na unutrašnjoj britanskoj političkoj sceni, laburisti su Džonsonov potez ocenili kao "zakonski huliganizam". Ogradilo se i nekoliko konzervativaca, iz principa, zbog poštovanja međunarodno preuzetih obaveza.

Tekst zakona sada ide u Gornji dom u kome sede lordovi i koji su već izrazili zabrinutost iz pomenutih razloga i reputacije Ujedinjenog kraljevstva. Džonson sada pokušava da ih odobrovolji.

Evropski pregovarač Mišel Barnije će danas (sreda) o svemu detaljno izvestiti zemlje članice. Iz evropskih izvora se saznaje da je Lodonu dat rok do kraja meseca da odustane od ovog zakonskog projekta. U protivnom, gotovo je izvestan razlaz bez dogovora, koji bi podrazumevao pun i skup carinski odnos između bivše članice i Unije.

DžONSON: EU NAS UCENjUJE

BORIS Džonson je optužio EU da predviđene mere u vezi s Irskom koristi da bi ucenjivala London tokom pregovora. Ističe da je iz Brisela već zaprećeno da će blokirati dostavu hrane. Naglašava da se na ovaj način stvara granica usred zemlje, koju nijedan britanski premijer ne bi mogao da prihvati. Ne želi, kaže, da dozvoli da EU pomisli da može da deli Veliku Britaniju i zato smatra da je predloženi zakon od suštinskog značaja za očuvanje političkog i ekonomskog integriteta zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze