OVO JE NAJČEŠĆE MESTO GDE SU POKUPILI VIRUS! Oboleli od korone su lekarima rekli istu stvar!

Novosti online

15. 09. 2020. u 08:33

NOVA studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti uporedila je odrasle osobe obolele od koronavirusa i one sa negativnim rezultatom testiranja.

ОВО ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ МЕСТО ГДЕ СУ ПОКУПИЛИ ВИРУС! Оболели од короне су лекарима рекли исту ствар!

Foto: Tanjug/AP

Pokazalo se da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to 14 dana pre nego što su se zarazili.U studiji koja je objavljena u četvrtak analizirani su podaci 314 odrasle osobe koje su u julu testirane pozitivno na koronavirus jer su imali simptome: 154 njih bile su pozitivne, a 160 negativno.

Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država: Kaliforniji, Koloradu, Merilendu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Ohaju, Tenesiju, Juti i Vašingtonu, piše Si-en-en.

Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali odgovore pacijenata na pitanje da li su nosili maske i pitanja o njihovim raznim aktivnostima u zajednici, uključujući i to da li su nedavno ručali u restoranu, odlazili u bar ili teretanu.

Podaci su pokazali da su 42 procenta odraslih koji su bili pozitivni na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odnosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata – 51 odsto bili su članovi porodice.

Istraživači su otkrili da je 71 odsto odraslih obolelih od Kovida-19 i 74 procenta osoba koje su negativne izjavilo da je uvek koristilo neki oblik zaštite za lice u javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Nije bilo značajnih razlika između pozitivnih i negativnih kada je u pitanju kupovina, okupljanje sa manje od 10 osoba u kući, odlazak na posao, odlazak u teretanu, salon i verske obrede kao i korišćenje javnog prevoza, navodi se u studiji.

Istraživanje treba dopuniti studijom sa većim brojem učesnika, a treba pomenuti da se u njemu nije pravila razlika između obroka unutar restorana i u baštama ove vrste ugostiteljskih objekata.

Naučnici su istakli da su restorani izdvojeni kao rizično mesto zaraze zbog cirkulacije vazduha, na šta nisu uticale mere nošenja maski i držanja fizičke distance jer „dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska“, piše u istraživanju.

Američka agencija za hranu i lekove istakla je da studija nije uvažila da su restorani u 10 pomenutih država primenjivali drugačije mere ograničenja što je bio jedan do deset nedostataka koje je izdvojila ova agencija.

(Informer.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista