POLOVINA RUSA NEĆE VAKCINU: U Rusiji početak vakcinacije protiv virusa korona dobio veliki publicitet

VIŠE od 45 odsto Rusa ne želi da se vakciniše protiv kovida 19 bez obzira na to da li je cepivo domaće ili strane proizvodnje.

ПОЛОВИНА РУСА НЕЋЕ ВАКЦИНУ: У Русији почетак вакцинације против вируса корона добио велики публицитет

Foto: RIA.RU

Najnovije istraživanje sprovedeno prvih dana septembra, koje je obuhvatilo 9.000 građana Rusije, pokazalo je da je u toku leta za osam odsto porastao broj protivnika vakcinacije protiv korone, jer smatraju da je epidemija izmišljena, iako je broj zaraženih i dalje visok - pet hiljada obolelih dnevno.

Od onih koji ne žele da se vakcinišu, njih 24,6 odsto kažu da će pratiti rezultate vakcinacije kako bi videli koliko je cepivo efikasno i bezopasno. Četvrtina građana Rusije je protiv bilo kakvih vakcina.

VAKCINACIJA je DOBROVOLjNA

U OKVIRU treće faze istraživanja cepiva koje je napravio Centar Nikolaja Gamaleje biće vakcinisano 40.000 ljudi, besplatno i dobrovoljno. Posle prve doze čeka se 21 dan za drugu dozu vakcine. Za mlade do 18 godina prave se slabije doze, a stariji od 60 godina dobijaće vakcinu kad prođe treća faza kliničkih ispitivanja. Klinička ispitivanja ruske vakcine će se sprovesti i u Brazilu i Meksiku.

U Rusiji je veliki broj protivnik vakcine protiov kovida 19, iako se ona propagira kroz najmoćnije ruske medije, a lekari govore o opasnostima od zaraze.Svaki peti građanin izjavljuje da se slaže sa lekarima koji tvrde da je Rusija pred drugim talasom epidemije. Istovremeno raste broj onih koji širom Rusije misle da je preuveličana opasnost od korone. Krajem maja je tako mislilo 32 posto Rusa, a sada čak 43,4 odsto njih kaže da se preteruje sa pričama o opasnosti od kovida 19.

Najveći broj skeptika je na Dalekom istoku, 54,4 procenta, zatim u Sibiru 46,5 odsto, a u Moskvi 34,7 odsto. U Moskvi svaki drugi stanovnik misli da predstoji drugi talas korone. Obolelih od korone u Rusiji je više od milion, a umrlo je 18.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega