VLADU ČEKAJU TEŠKE ODLUKE: Alarmantna epidemiološka situacija u Francuskoj

VLASTI će morati da preduzmu određeni broj teških odluka u roku od osam do deset dana. Ovu alarmantnu poruku uputio je predsednik Naučnog saveta Žan Fransoa Delfresi, veoma zabrinut epidemiološkom situacijom. Zbog trenutnog stanja, u Parizu će u petak biti održan vanredni Savet odbrane.

ВЛАДУ ЧЕКАЈУ ТЕШКЕ ОДЛУКЕ: Алармантна епидемиолошка ситуација у Француској

Foto: AP

Ovih dana, broj novoobolelih u jednom danu kreće se od 6 do 9 hiljada. Prema poslednjim podacima, bilo je 8.557 novoinficiranih, u bolnicama je za 24 sata preminulo 30 ljudi, a u isto vreme otkriveno je 71 žarište. Raste i broj pacijenata. Na bolničkom lečenju je preko pet hiljada osoba, a na reanimaciji nedostaje jedan do šest stotina.

Ovaj porast, istina, nije kao proletos, kada je, u najtežim trenucima, u bolnicama bilo preko 30.000 ljudi, a na respiratorima preko 7.000. Ali, Delfresi najavljuje da uskoro može da dođe do veoma brzog rasta ovih brojki. Očekuje da se to dogodi početkom ili sredinom oktobra.

Virus u Francuskoj pojačano cirkuliše poslednjih nedelja, a situacija je naročito teška u nekim regionima, kao što je Provansa-Alpi-Azurna obala. Predsednik Naučnog saveta poziva građane na individualnu odgovornost i ističe da treba sve da se učini da bi se izbegla opšta izolacija, naglašavajući da uz zdravstvene razloge, postoje, takođe, i ekonomski. Istovremeno, međutim, ne isključuje mogućnost ponovnog uvođenja karantina na lokalnom nivou. Moguću limitiranu izolaciju je najavio i portparol vlade Gabrijel Atal.

REDOM ZATVARAJU ŠKOLE

POSEBNA sredstva su morala da budu odobrena za roditelje koji ne mogu da rade, jer nemaju kome da ostave decu na čuvanje. Francuzi su otvorili obrazovne ustanove u novoj školskoj godini od 1. septembra, ali su do sada zbog virusa već zatvoreni 32 škole i 524 razreda, i njihov broj se svakodnevno povećava. Za roditelje ovih mališana minimalna plata ostaje ista, a one preko će iznositi 84 odsto. To će pokriti država.

- Ne možemo da mislimo samo na sebe. Maska se nosi da bi se zaštitili drugi – poručio je poznati lekar Žerom Marti, koji je nedavno objavio i knjigu o položaju zdravstvenih radnika u ovoj krizi, zahtevajući da maske nose deca već od 6 godina, a ne od 11, kao što je to trenutno slučaj.

Istovremeno, Državni savet je proglasio neustavnim mere stalnog obaveznog nošenja maski na otvorenom u nekim gradovima, a najavljuje se i da će lična izolacija biti smanjena s dve nedelje na sedmicu.

Naučnici, međutim, smatraju da mere treba pooštriti. Zato će se na Savetu odbrane razmatrati i moguća nova ograničenja u cilju smanjenja kontakata. Lekari skreću pažnju na primer susedne Belgije, gde na javnim skupovima u zatvorenom prostoru može da bude najviše 100 ljudi, a na otvorenom 200, dok je u Francuskoj dozvoljeno da se napolju okupi i 5.000. Kod severnih suseda su, čak, ograničena i porodična okupljanja, na petoro, i privatni skupovi, na desetoro, dok u kupovinu može samo jedan član porodice, a u Francuskoj tu nema ograničenja. Smatra se da se najviše ljudi trenutno zarazi upravo u privatnim krugovima.

- Treba donositi odluke, ali ne treba dramatizovati situaciju – odgovorio je na sve ovo predsednik Makron, ističući da mora da se bude zahtevan, realističan, ali i da se ne podleže panici, i da postoji razlika između naučne i političke reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave