IRANSKA VOJSKA U ORMUZU, AMERIČKI DRONOVI POBEGLI: Počele velike vojne vežbe "Zolfahar 99", tu su da osujete moguću invaziju (VIDEO)

Novosti online

10. 09. 2020. u 17:08

IRANSKA vojska je započela velike vojne vežbe u Omanskom zalivu, u blizini Ormuskog moreuza.

ИРАНСКА ВОЈСКА У ОРМУЗУ, АМЕРИЧКИ ДРОНОВИ ПОБЕГЛИ: Почеле велике војне вежбе Золфахар 99, ту су да осујете могућу инвазију (ВИДЕО)

Foto: EPA

Vežba u istočnom delu Omanskog zaliva se održavaju jednom godišnje, i imaju za cilj da poboljšaju borbene sposobnosti iranske vojske, ali i da osujete "strane pretnje i svaku moguću invaziju", rekao je admiral Habibolah Sardari.

Sjedinjene Države uklonile su svoje bespilotne letelice iz tog područja nakon upozorenja iz Teherana, rekao je za Državnu TV admiral Šahram Irani, portparol vežbi.

- Pre nego što su oterani, videli smo pojačanu aktivnost američkih izviđačkih bespilotnih letelica - rekao je Irani.

Vežba, nazvane Zolfahar-99, trajaće tri dana, i biće održane u oblasti veličine dva miliona kvadratnih kilometara. Učestvovaće iranske pomorske, vazdušne i kopnene snage, kao i podmornice i dronovi.

Iranska državna televizija već je emitovala prve snimke na kojima se vidi ispaljivanje raketa zemlja-zemlja i zemlja-vazduh, pri čemu je jedan projektil pogodio dron simuliranog neprijatelja. Takođe se može videti kako se iranske vazdušno-desantne iskrcavaju iz vazduha na brod.

Napetosti između Teherana i Vašingtona ostale su visoke od 2018. godine, kada su se SAD jednostrano povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i obnovile sankcije protiv te zemlje.

Od tada je bilo nekoliko sukoba između elitne iranske Revolucionarne garde i američke mornarice u Zalivu, pri čemu su Amerikanci rekli da su iranski brodovi za brzi napad ometali njihova plovila.

Dve države bile su na ivici sveopšteg rata nakon što su Amerikanci u januaru ubili iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu. Teheran je na to odgovorio velikim raketnim udarima na američke baze u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)