RUSI ODGOVORILI NA KRITIKE ZAPADNIH LEKARA: "Sputnjik 5" je bezbedan, dostavljen ceo klinički protokol

Srna

10. 09. 2020. u 16:04

NACIONALNI istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" poslao je međunarodnom naučnom časopisu "Lanset" odgovore na pitanja kolega iz inostranstva u vezi sa ruskom vakcinom "Sputnjik pet", saopštio je pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ НА КРИТИКЕ ЗАПАДНИХ ЛЕКАРА: Спутњик 5 је безбедан, достављен цео клинички протокол

Foto: EPA

- Prema našim informacijama, tvorci vakcine "Sputnjik pet" iz instituta "Gamaleja" već su poslali opširne odgovore uredniku časopisa "Lanset" - naveo je Kuznjecov.

Istovremeno, zamenik direktora Centra "Gamaleja" Denis Logunov poručio je da taj institut kategorički odbacuje optužbe stranih naučnika o nepouzdanosti statističkih podataka o vakcini "Sputnjik pet", koji su objavljeni u časopisu "Lanset".

On napominje da je Centar "Gamaleja" dostavio časopisu ceo klinički protokol i sve podatke dobijene tokom testiranja vakcine.

Ranije je časopis "Lanset" predložio autorima istraživanja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik pet" da odgovore na pitanja kolega koji sumnjaju u zaključke ruskih naučnika.

"Lanset" je objavio rezultate kliničkih ispitivanja prve u svetu vakcine protiv virusa korona i naveo da ta ruska vakcina ne samo što je efikasna u borbi protiv ove virusne infekcije, već je i bezbedna.

Vakcina "Sputnjik pet", koju proizvodi Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona u svetu.

Moskovljani su danas počeli da se vakcinišu protiv virusa korona u okviru postregistracionog ispitivanja vakcine "Sputnjik pet", javio je "Sputnjik".

Vlasti Moskve i Centar "Gamaleja" pozivaju stanovnike glavnog grada Rusije da učestvuju u testiranju.

Vakcinisanje je besplatno, a potrebno je 40.000 dobrovoljaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)