PRONAĐENI SARKOFAZI STARI 2.500 GODINA: Istorijsko otkriće u Egiptu, arheolozi traže blago u zapečaćenoj grobnici (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 09. 2020. u 19:40

EGIPATSKO Ministarstvo turizma i relikvija potvrdilo je otkriće 13 drvenih kovčega u netaknutom stanju, koji su stari najmanje 2.500 godina i zapečaćeni od kada su prvi put pokopani. A verovatno ih ima još.

ПРОНАЂЕНИ САРКОФАЗИ СТАРИ 2.500 ГОДИНА: Историјско откриће у Египту, археолози траже благо у запечаћеној гробници (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter

Prema saopštenju za medije, grobnica je otkrivena u blizini pustinjske nekropole Sakara u Egiptu, nekih 11 metara pod zemljom, sa drvenim sarkofazima koji su i dalje zapečaćeni i uglavnom nenarušeni. Neki su čak sačuvali originalnu boju u drvetu, prenosi RT.

​Prema rečima ministra turizma Kaleda Al-Ananija, takođe su pronađene tri zapečaćene niše, a verovatno će biti mnogo više otkrića otkrivenih u ovom grobnom oknu tokom narednih meseci.

S obzirom na besprekorno stanje grobne komore, arheolozi očekuju da pronađu dodatno blago skriveno u njoj.

Bilo koja roba pronađena zakopana pored mrtvih rasvetliće njihov status, bogatstvo i uticaj- mada bar za sada identitet preminulih ostaje misterija.

U međuvremenu, Ministarstvo najavljuje buduće objave putem video snimaka, verovatno u pokušaju da ponovo uvede život u slabu turističku industriju zemlje, koja je dodatno oslabljena pandemijom korona virusa.

Egipatska vlada otvorila je pristup muzejima i kulturnim znamenitostima 1. septembra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!