NOVIČOK BI UBIO NAVALJNOG: Kremlj odbacuje optužbe da je umešan u trovanje ruskog opozicionara

B. VLAHOVIĆ/ Moskva -od stalnog dopisnika „NOVOSTI“

03. 09. 2020. u 23:36

RUSIJA je zainteresovana da se utvrdi šta se dogodilo sa Aleksejom Navaljnim i ne postoji nikakav povod za optužbe Moskve, i mi ih ne prihvatamo.

НОВИЧОК БИ УБИО НАВАЉНОГ: Кремљ одбацује оптужбе да је умешан у тровање руског опозиционара

Foto: AP

Rusko tužilaštvo se obratilo Berlinu da se zajednički istraži šta se dogodilo, ali iz Nemačke nema odgovora, izjavio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov komentarišući navode iz Nemačke da je ruski opozicionar koji je iz bolnice u Omsku prebačen u berlinsku bolnicu, otrovan novičokom, nervnim gasom.

Peskov je podsetio da je do avio-transporta Navaljnog obavljeno mnogo analiza i u njegovoj krvi i urinu nije bilo bilo kakvog otrova, kao i da istražni organi Rusije do sada nisu pronašli tragove novičoka.

Putinov portparol tvrdi i da ne zna kome je bilo u interesu da otruje Navaljnog jer je nesporno da on nije ozbiljan politički suparnik Putinu.

- Da je Navaljni zaista otrovan novičkom, on bi već bio na nekom groblju a ne u bolnici - tvrdi Leonid Rink, doktor hemijskih nauka koji je neposredno učestvovao u pravljenju ovog bojnog otrova. - I drugo, tim smrtonosnim koktelom je bilo nemoguće otrovati Navaljnog a da niko ko je bio u njegovoj blizini nije stradao. Simptomi od trovanja nervnoparalitičkim otrovom novičokom su sasvim drugačiji, sužavaju se zenice i čovek počinje da drhti i koči se, a zatim kroz nekoliko minuta nastupa smrt.

Foto Tanjug-AP

Transport u Berlin

Leonid Rink kaže da su neozbiljne tvrdnje da je Navaljni otrovan novičokom jer se tim otrovom može pobiti cela vojna jedinica. Taj ruski naučnik se slaže sa ocenama lekara koji su Navaljnog lečili u Omsku i koji su tvrdili da u njegovoj krvi i mokraći nije bilo nikakvih tragova otrova.

A ruski hemičar Vladimir Ugljev (74), koji je svojevremeno radio u zatvorenom gradu Voljsk u timu Petra Kirpičeva koji je pravio novičok, tvrdi da su Alekseju Navaljnom mogli namazati veš, čarape ili pantalone česticama otrova i kad ih je on obukao preko kože je došlo do trovanja. Druga mogućnost koju on pominje je da je Navaljni uzimao neki od lekova koji sadrže inhibitore holinesteraze koji u većoj količini mogu da budu otrovni.

Foto: Arhivski snimak

 
NOVIČOK - NERVNI GAS POTEKAO IZ SOVJETSKIH LABORATORIJA

NERVNOPARALITIČKI otrov novičok postao je široko poznat posle trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solzberiju pre dve godine, ali se o njemu pisalo i 2015. kada se tvrdilo da je njime otrovan trgovac oružjem Jemeljan Gebrev. Njegova kompanija je prodavala oružje Gruziji 2008. i to je bio razlog što se sumnjalo da su ga otrovale ruske tajne službe.

Na pravljenju novičoka radili su sovjetski hemičari u razdoblju od 1970. do 1980. godine. Detalje oko pravljenja tog otrova devedesetih godina su otkrili Vladimir Ugljev i Vil Mirzajanov koji je emigrirao u SAD.

Specifičnost tog otrova je što on postaje smrtonosan tek spajanjem inače bezopasnih sastojaka. Porodica nervnoparalitičkih otrova je napravljena od oko 60 različitih jedinjenja. Oni su zabranjeni Konvencijom o hemijskom oružju.

Foto: Arhivski snimak

Leonid Rink, jedan od tvoraca novičoka

Novičok može biti u tečnom stanju, ali i kao aerosol ili gas. Trovanje tim otrovom dovodi do paralize i teško uništava nervni sistem. Na kraju prestaje rad pluća i srca. Otrovanom čoveku, ako preživi, preti trajni invaliditet.

Godine 1992. uhapšen je hemičar Vil Mirzajanov koji je u nedeljniku "Moskovske novosti" objavio tekst u kojem je naveo da SSSR ima opasni otrov - novičok. Mirzajanov je bio uhapšen za odavanje državne tajne, a kada je pušten iz zatvora 1995. emigrirao u SAD.

Hemijsku formulu novičoka Mirzajanov je objavio u svojoj knjizi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)