PENTAGON U STRAHU OD KINE: Američki ministar odbrane zahteva modernizaciju nuklearnih snaga

Novosti online

30. 08. 2020. u 00:19

ПЕНТАГОН У СТРАХУ ОД КИНЕ: Амерички министар одбране захтева модернизацију нуклеарних снага

Foto: EPA

SAD bi trebalo da modernizuju svoje nuklearne snage i da održe spremnost kako bi osigurale bezbednost indo-pacifičkog regiona usled odluke Kine da udvostruči svoj nuklearni arsenal, saopštio je američki ministar odbrane Mark Esper.

On je situaciju prokomentarisao na "Tviteru", nakon sastanka sa japanskim ministrom odbrane Tarom Konom u Hagatnji na američkoj teritoriji Gvam.

- Pošto komunistička Kina radi na udvostručavanju svojih nuklearnih zaliha, modernizovanje naših nuklearnih snaga i održavanje spremnosti je ključno za slobodan i otvoren indopacifički region - istakao je Esper.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je nakon sastanka da su i Vašington i Tokio zabrinuti zbog postupaka Kine u regionu.

Rusija i SAD započele su razgovore u Beču 22. jula, sa ciljem da se sačuva Novi START, posljednji sporazum koji ograničava nuklearni arsenal Moskve i Vašingtona i koji ističe u februaru.

Kina je u više navrata odbijala da se pridruži razgovorima, uprkos nadanju SAD da će sporazim postati trilateralan.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Sale

30.08.2020. 07:16

Neka, neka, tako treba. Da su sedeli kod svoje kuće umesto da po celom svetu demokratski napadaju i pljačkaju nebi trebali da se plaše nikoga. Ovako je krajnje vreme da im Rusi i Kinezi proteraju strah u kosti.

Janko

30.08.2020. 12:28

Amerika se ponasa kao svetski policajac. Vreme je da se stane konacno na tome jednom za svagda. Ima i mnogo jacih od nje u vojnom i ekonomskom smislu. Tu je Kina definitivno. Rusija takodje, mozda ne ekonomski ali vojno sigurno. Nije tu daleko ni Indija mada je ona onako vise neutralna i kad bi je dirnuli Bogami ne znam, hm... kako bi im bilo.

Gojko

30.08.2020. 12:42

SAD ima prema Rusiji ,skladištenih 150 nuklearnih glava B61*3/4 i to po 20 u vazdušnim bazama u Belgiji/ Kleine Brogel /,Holandiji / Volkel/ ,Nemačkoj / Buchel /,Italiji / Avijano i Ghedi / i 50 u Indžirliku.

Niko

30.08.2020. 17:52

@Gojko - Mogu te drzave i da nestanu... U svaku od njih po 20 saramit2 raketa... I bice reseno sve...a ostalih 500 poslati na jeluston i dva grada

naivna

31.08.2020. 00:49

Tako je "Mama". Mnogo se zvecka oruzijem i to sa svih strana. A ova Amerika odmah uvlaci i druge, na primer Japan. Japan nece biti nikada vise agresor, ako bude trebalo on ce se samo braniti.