SVI STRAHUJU OD JESENI I ZIME: Čuveni evropski ekspert za viruse otkriva - da li će biti drugog talasa?

Novosti online

28. 08. 2020. u 00:23

JEDAN od najvećih eksperata za viruse rekao je da Evropa treba da se pripremi za više žarišta korona virusa, ali da će izbeći "horor" drugog talasa.

СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕСЕНИ И ЗИМЕ: Чувени европски експерт за вирусе открива - да ли ће бити другог таласа?

Foto: G. Šljivić

Doktor Serđio Brusin iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da "užasne scene" i smrti koje smo videli u prvom talasu možda se neće ponovo desiti

- Povećanje slučajeva trajaće nekoliko meseci, ali verovatno nikada neće doći na isti nivo kao u velikom prvom talasu u proleću. Iako vidimo da se broj hospitalizovanih slučajeva povećava u nekim zemljama, nije ni približno blizu onome u martu i aprilu - rekao je Brusin.

On je dodao kako odeljenja intenzivne nege nisu prenatrpana i zdravstveni sistemi sada imaju više vremena za planiranje i reagovanje.

- Optimističan sam da nećemo videti užasne scene koje smo videli u martu i aprilu, ali videćemo još puno slučajeva - istakao je on.

Ovoga puta imamo socijalnu distancu i mogućnost da države reaguju na lokalna izbijanja, zbog čega, kako je rekao, ne misli da će ponovo biti "velikog zaključavanja zemalja".

Potvrđeni slučajevi korona virusa u porastu su u 18 zemalja, uključujući i mnogima u Evropi.

Trenutno je Španija najteže pogođena i pretekla je Veliku Britaniju po dnevnom broju novoobolelih na milion stanovnika.

Serđo Brusin/Foto: Printscreen

Zemlja beleži porast od preko 7.000 infekcija, a turistička mesta kao što su Benidrom i Majorka pojavljuju se kao glavna žarišta.

Francuska je registrovala 5.429 novih slučajeva za 24 sata, novi skok od kraja blokade, a ovakav broj novih infekcija nije viđen od početka aprila.

Francuska vlada želi da izbegne novo zaključavanje države, iako su stručnjaci upozoravali da drugi talas može da ih pogodi u novembru.

U međuvremenu, Nemačka će možda produžiti zabranu velikih skupova do kraja godine, kao deo novih mera za sprečavanje širenja virusa.

Zabrana za događaje kao što su koncerti, sportska dešavanja i festivali treba da istekne krajem oktobra.

Broj novih slučajeva u Nemačkoj u porastu je od početka jula i skočio je u poslednjim nedeljama.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!