TINEJDŽER NAIŠAO NA ĆUP SA BLAGOM: Malo bolje sam pogledao i shvatio da je to zlato

Novosti online

25. 08. 2020. u 10:00

TINEJDžERI koji su volontirali na arheološkom iskopavanju u centralnom Izraelu, pronašli su 425 zlatnih kovanica koje su bile zakopane u glinenom ćupu bar 1100 godina, prenosi BBC.

ТИНЕЈЏЕР НАИШАО НА ЋУП СА БЛАГОМ: Мало боље сам погледао и схватио да је то злато

Tanjug/AP

Većina pronađenog zlatnog novca datira iz ranog islamskog perioda kada je ta regija bila deo Abasiskog kalifata.

Ukupna težina kovanica je 845 grama što je u ono vreme predstavljalo baš veliki iznos, dovoljan da se kupi kuća u jednom od gradova kalifata.

Kome je novac pripadao i zašto se nikada nije po njega vratio ostaje misterija.

- Osoba koja je pre 1100 godina zakopala blago verovatno je nameravala da se vrati po njega. Čak je i osigurala ćup kako se ne bi pomerao - rekle su vođe iskopavanja Liat Nadav-Ziv i Eli Hadad iz izraelske organizacije za zaštitu starina.

- Pronalazak ovih kovanica, pogotovo u ovako velikoj količini, izuzetno je redak događaj. Skoro nikada tokom arholoških iskopavanja nije pronađeno zlato jer je ono bilo veoma vredno pa su ga sledeće generacije rastavljale i ponovo koristile.

Oz Koen (18), mladić koji je pronašao blago kaže:

- To je bilo neverovatno. Kopao sam i kada sam iskopao zemlju video sam nešto nalik na tanke listiće, Kad sam malo bolje pogledao primetio sam da je u pitanju zlato.

Stručnjak za stare kovanice Robert Kol kaže kako se vredan pronalazak sastoji uglavnom od zlatnih dinara, ali i od 270 delova raznih kovanica koje su služile kao sitan novac.

Među tim komadićima bilo je i delova zlatnih solidusa vizantijskog cara Teofila koji su izrađeni u Konstantinopolju što je redak materijalni dokaz konstantne veze između dva suparnička carstva tokom tog perioda.

(jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati