OMSK: NEMA OTROVA, BERLIN: OTROVAN! Ruski lekari dali svoju dijagnozu oko Navaljnog, oglasili se i sa berlinske klinike "Šarite"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 08. 2020. u 23:25

LEKARI bolnice u Omsku koji su spasli život ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom su novinarima još jednom kategorički ponovili da u njegovoj krvi i urinu nije bilo nikakvog otrova.

ОМСК: НЕМА ОТРОВА, БЕРЛИН: ОТРОВАН! Руски лекари дали своју дијагнозу око Наваљног, огласили се и са берлинске клинике Шарите

Bolnica Šarite u Berlinu / Foto Tanjug

Ali po podne oglasila se i berlinska klinika "Šarite", u koju je Navaljni prebačen iz Rusije na lečenje saopštenjem da je testiranje pokazalo da je opozicioni lider verovatno otrovan. Navodi se i da je tim lekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima. Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

- U tri laboratorije bila je obavljena analiza krvi Alekseja Navaljnog i nijedna nije pronašla tragove otrova -rekli su rukovodilac bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski i njegov zamenik Anatolij Kaličenko koji je sve vreme bio uz Navaljnog. - Uspeli smo da stabilizujemo njegovo stanje, pa je mogao da poleti avionom za Berlin.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kazao je u ponedeljak da ruski predsednik nije učestvovao u rešavanju pitanja transporta Alekseja Navaljnog u Nemačku. "Predsednik se na bavi takvim pitanjima. To su rešavali samo lekari i nije bilo nikakvog povoda za međunarodne pregovore", rekao je Peskov.

Troškove avionskog transporta za Navaljanog platio je Fond "Dinastija" Borisa Zimina, osnivača ruske kompanije za mobilnu telefoniju "Bi lajn".

Analize krvi Navaljnog nisu predstavljene ruskoj javnosti, jer se, po zakonu, bez saglasnosti pacijenta ne smeju objavljivati njegovi rezultati. Supruga Navaljnog i njegovi saradnici su govorili da ruski lekari hoće da ga što duže leče da bi iz njegovog organizma izašao sav otrov. Lekari tvrde da ni prvog dana lečenja u krvi nije bilo nikakvih otrovnih materija.

Bilo je interesantno šta će pokazati analize u Berlinu. Zvuči paradoksalno, ali svaka dijagnoza osim trovanja, za Navaljnog bi u političkom smislu bila loša. On može da bude interesantan Zapadu samo kao "glavni protivnik Kremlja". U priču kako je Kremlj hteo da ga ubije, u Rusiji malo ko veruje, jer on ne može da uzdrma Putinovu harizmu.

U bolnici "Šarite" se lečio, takođe pod sumnjom da je otrovan, i predsednik Ukrajine Viktor Juščenko. Tu je boravila i Julija Timošenko, ali ne zbog trovanja već zbog problema sa kičmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!