OMSK: NEMA OTROVA, BERLIN: OTROVAN! Ruski lekari dali svoju dijagnozu oko Navaljnog, oglasili se i sa berlinske klinike "Šarite"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 08. 2020. u 23:25

ОМСК: НЕМА ОТРОВА, БЕРЛИН: ОТРОВАН! Руски лекари дали своју дијагнозу око Наваљног, огласили се и са берлинске клинике Шарите

Bolnica Šarite u Berlinu / Foto Tanjug

LEKARI bolnice u Omsku koji su spasli život ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom su novinarima još jednom kategorički ponovili da u njegovoj krvi i urinu nije bilo nikakvog otrova.

Ali po podne oglasila se i berlinska klinika "Šarite", u koju je Navaljni prebačen iz Rusije na lečenje saopštenjem da je testiranje pokazalo da je opozicioni lider verovatno otrovan. Navodi se i da je tim lekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima. Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

- U tri laboratorije bila je obavljena analiza krvi Alekseja Navaljnog i nijedna nije pronašla tragove otrova -rekli su rukovodilac bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski i njegov zamenik Anatolij Kaličenko koji je sve vreme bio uz Navaljnog. - Uspeli smo da stabilizujemo njegovo stanje, pa je mogao da poleti avionom za Berlin.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kazao je u ponedeljak da ruski predsednik nije učestvovao u rešavanju pitanja transporta Alekseja Navaljnog u Nemačku. "Predsednik se na bavi takvim pitanjima. To su rešavali samo lekari i nije bilo nikakvog povoda za međunarodne pregovore", rekao je Peskov.

Troškove avionskog transporta za Navaljanog platio je Fond "Dinastija" Borisa Zimina, osnivača ruske kompanije za mobilnu telefoniju "Bi lajn".

Analize krvi Navaljnog nisu predstavljene ruskoj javnosti, jer se, po zakonu, bez saglasnosti pacijenta ne smeju objavljivati njegovi rezultati. Supruga Navaljnog i njegovi saradnici su govorili da ruski lekari hoće da ga što duže leče da bi iz njegovog organizma izašao sav otrov. Lekari tvrde da ni prvog dana lečenja u krvi nije bilo nikakvih otrovnih materija.

Bilo je interesantno šta će pokazati analize u Berlinu. Zvuči paradoksalno, ali svaka dijagnoza osim trovanja, za Navaljnog bi u političkom smislu bila loša. On može da bude interesantan Zapadu samo kao "glavni protivnik Kremlja". U priču kako je Kremlj hteo da ga ubije, u Rusiji malo ko veruje, jer on ne može da uzdrma Putinovu harizmu.

U bolnici "Šarite" se lečio, takođe pod sumnjom da je otrovan, i predsednik Ukrajine Viktor Juščenko. Tu je boravila i Julija Timošenko, ali ne zbog trovanja već zbog problema sa kičmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

maniks

24.08.2020. 23:51

Navaljni je lazov , prevarant, bednik i sramota Ruskog naroda. Dosao u Nemacku da cirkus bude kompletan. Scenario je vec poznat. Nazalost ovakvih olosa ima i kod nas.

Zoran

06.09.2020. 14:49

@maniks - Mislim da se g.Navalnij bori sa kompleksi a s time što njegovo delovanje smatra borbom protiv korupcije i Putina. Zar se Putin ne bori i po obavezi i stvarno ne bori između ostalog efikasno i protiv korupcije? Da nije Navalnij u sprezi sa zapadnim tajnim službama, inscenirao trovanje? U ovu zadnju mogućnost, najviše verujem. Razmislimo logično: Kome ovakav scenario najveću štetu nanosi, a kome najviše koristi?

Slobodan

25.08.2020. 08:34

Toliko puno verovatno , moguce, jos nije sigurno , jedino je sigurno da je otrovan nemcima je prst vec krenuo prema obaracu , iskreno se nadam da ce sledeci put dobiti po prstima da ih nikada vese nece pomerati.

ANTE BAN

25.08.2020. 10:57

Ruski ljekari su 100% - u pravu! Ruskome caru Putinu je ispod časti da se služi raznim trovanjima, hapšenjima i zabranama prema opoziciji, Čak štoviše; NIGDJE u nijednoj zemlji planete opozicija nema veća prava i uvažavanje, nego u Rusiji kod cara Putina!

naranca

04.09.2020. 01:29

@ANTE BAN - Novicok je obican pesticid za insekte koji ili ubije odmah stop rada srca i disanja ili povracanje prolivi.....To je tesko sakriti. Pitanje kad je otrovan.Koliki su mu nivoi u krvi i kada.Kako su ga otrovali? Hrvatskom bajaterom? Milovim cigaretama? Slovenackim popeuvkama? Obicno ti pesticudi jako smrde pa je tesko ubaciti neprimeceno.....A i da jesu .Ljudi brane svoju drzavu....Ja im savetujem starichok M-48

Zdravković Zoran

06.09.2020. 14:36

@ANTE BAN - Gospodine Ban, Vi ste sami sebi kontradiktorni. Šta ste zapravo rekli, ako dva puta kažete da je Putin Car. Znate li bar šta ste hteli da kažete, ako već, očigledno ne znate šta ste rekli? 01791376983?

Sara

25.08.2020. 18:08

Da li samo mi vidimo da je sve cirkuska predstava, taj čovek ni u kom smislu nije opasnost ni za Rusiju ni za Putina...zašto bi ga uopšte neko trovao?! Uvek isti rukopis, oni koji to sve smišljaju ni ne trude se da smisle nešto originalno...

buki

02.09.2020. 21:51

Немци измислили нову болест. Да је шустер а не лекар поставио дијагнозу ВЕРОВАТНО отрован, било би срамота, али се Швабе као и Хрвати ничега не стиде. Нису они џаба савезници у оба светска рата.