OBJAVLJENI SATELITSKI SNIMCI TAJNE KINESKE BAZE: Nuklearne podmornice skrivene u mreži pećina ispod spornog ostrva (FOTO)

Novosti online

20. 08. 2020. u 21:18

NA INTERNETU se pojavio satelitski snimak tajne mornaričke baze Julin na ostrvu Hajnan, na kojoj se nalaze kineske nuklearne podmornice.

ОБЈАВЉЕНИ САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ТАЈНЕ КИНЕСКЕ БАЗЕ: Нуклеарне подморнице скривене у мрежи пећина испод спорног острва (ФОТО)

Foto: EPA

Na satelitskoj fotografiji se vidi da jedna od podmornica ulazi u bazu. ​Trenutno se ne može precizirati koja tačno podmornica je fotografisana, iako list pretpostavlja da bi mogla da bude u pitanju podmornica „Šan“ projekta 093.

Takođe se ističe da su ostala pristaništa Julina bila prazna u vreme kada je fotografija nastala.

Podmornice koje je trebalo da se nalaze tamo se trenutno nalaze na vojnoj vežbi koju izvodi Kina, ili su skrivene u mreži podvodnih pećina.

Podsetimo, američki časopis „Nešenal interest“ nabrojao je pet najmoćnijih ratnih mornarica. Na drugom mestu našla se kineska mornarica.

Razvoj kineske flote omogućen je zahvaljujući rastu ekonomije zemlje, koji je doveo do desetostrukog povećanja odbrambenog budžeta od 1989. godine, napominje list. Kina trenutno ima jedan nosač aviona, tri desantna transfera, 25 razarača, 42 fregate, osam nuklearnih i oko 50 konvencionalnih podmornica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a