BIVŠE KOLONIJE I DALJE U FOKUSU FRANCUSKE POLITIKE: Makron se oglasio o situaciji u Maliju

POSLE angažovanja na zavođenju reda u Libanu, francuski predsednik Emanuel Makron je preuzeo inicijativu i za smirivanje situacije u Maliju, takođe bivšem francuskom protektoratu koji je nezavisnost dobio 1960. godine i gde je upravo izvršen državni udar.

БИВШЕ КОЛОНИЈЕ И ДАЉЕ У ФОКУСУ ФРАНЦУСКЕ ПОЛИТИКЕ: Макрон се огласио о ситуацији у Малију

Foto: AP

Makron je uspeo da razgovara sa sada već bivšim predsednikom Malija Igrahimom Bubakarom Keitom, kao i sa šefovima država Nigera, Obale Slonovače i Senegala, Mahamaduom Isufuom, Alasanom Uatarom i Makijem Salom. Kako je istakla Jelisejska palata, Makron je izrazio punu podršku posredovanju koje povodom situacije u Maliju vodi Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (CEDEAO) i koja je pozvala na održavanje reda, poštovanje ustava i vraćanje vojske u kasarne.

Makron je istovremeno izneo svoje protivljenje bilo kakvoj neustavnoj promeni vlasti. Osudio je trenutni razvoj situacije i poručio da izbliza prati aktuelne događaje.

Francuska amabasada u Bamaku je pozvala sve svoje državljane da u ovom trenutku ostanu zatvoreni u svojim stanovima.

Izolovan od strane pobunjenika na petnaestak kilometara od Bamaka, zajedno s premijerom Bubuom Siseom, Ibrahim Bubakar Keita je u noći između utorka i srede pred TV kamerama podneo ostavku, ističući da njegov ostanak na vlasti ne vredi nijedne kapi prolivene krvi.

S druge strane, vođe državnog udara su poručile da će poštovati sve do sada sklopljene međunarodne sporazume.

Mali se poslednjih godina susreće s pretnjama džihadista, protestima, korupcijom i teškom ekonomskom situacijom. 

Iz francuske najjače levičarske stranke "Nepotčinjeni" stigla je poruka da zvanični Pariz ne treba da se meša u unutrašnje stvari "ni Malija, ni drugih zemalja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!