LUKAŠENKO KRENUO U KONTRANAPAD I UŠAO U OBRAČUN SA OPOZICIJOM: Ohladiću glave članovima Koordinacionog saveta

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

20. 08. 2020. u 00:06

ЛУКАШЕНКО КРЕНУО У КОНТРАНАПАД И УШАО У ОБРАЧУН СА ОПОЗИЦИЈОМ: Oхладићу главе члановима Координационог савета

Foto Tanjug AP

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko juče popodne naredio je policiji da okonča nerede u Minsku, koji su izbili posle predsedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Prema pisanju agencije Belta, Lukašenko je rekao i da grupi medijskih radnika koja se štrajkom pridružila protestima ne bi trebalo dozvoliti da se vrati na posao. Uz to, naredio je i pograničnim organima da pojačaju bezbednost na granicama kako bi sprečili ulazak "boraca i oružja" u zemlju.

Ovo je samo deo mera koje je nagovestio Lukašenko pre nego je krenuo u "kontranapad" jer se u defanzivi nalazi od dana izbora.

Juče je obećao radnicima da će skloniti sve koji im ne daju da idu na posao i nagovaraju ih da se priključe demonstrantima.

- Nećemo dozvoliti da u Belorusiji postoji paralelna vlast - obećao je Lukašenko. Nema toliko ministarskih fotelja koliko traže ti ljudi iz štabova demonstranata. Oni mogu da dobiju metle i lopate!

PUTIN PRENEO PORUKE

JUČE je telefonom sa Aleksandrom Lukašenkom razgovarao Putin koji mu je preneo poruke Angele Merkel. Inače, Lukašenkova portparolka tvrdi da predsednik Belorusije nije zainteresovan za razgovore sa zapadnim liderima jer smatra da takvi razgovori mogu imati negativni efekt. Lukašenko je zamolio Putina da prenese Merkelovoj da se ne meša u unutrašnje poslove Belorusije.

Koordinacioni savet opozicije u Belorusiji, osnovan u utorak popodne, nema političku platformu. Zajedničko im je samo što žele da smene Lukašenka, odnosno, da ga primoraju na mirnu predaju vlasti.

SASTANAK Koordinacioni savet, Foto Tanjug AP

Citirajući "jedan od projekata", objavljen na sajtu opozicije, Lukašenko je istakao da je cilj ne samo udaljavanje od Rusije već u ulazak u NATO i EU. Osim toga, predlaže se da službeni jezik bude samo beloruski, bez obzira što većina stanovnika govori ruski. Realizacija plana o zabrani ruskog jezika u Belorusiji, dovela bi nesumnjivo do građanskog rata.

BRISEL NE PRIZNAJE IZBORE

EVROPSKA unija ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji, a iz Brisela je upućen poziv na smirivanje situacije i uspostavljanje dijaloga, osuđena je brutalnost policije, a najavljene su i pojedinačne sankcije protiv onih koje zvanični Brisel smatra odgovornim za nasilje. Civilnom društvu i ugroženim grupama biće upućeno i 53 miliona evra. To je zaključak vanredne video-konferencije lidera EU posvećene trenutnoj situaciji u Belorusiji. G.Č.

Opozicioni predlog koji je citirao Lukašenko zove se "Reanimacioni paket reformi za Belorusiju". U tekstu se kao prioritet postavlja posebna kontrola granice sa Rusijom i zabrana ruskih TV kanala, izlazak iz ODKB kao i vraćanje stare (belo-crveno-bele) zastave.

Lukašenko je upozorio članove tog koordinacionog tela da će vlast preduzeti zakonske mere da bi im ohladila glave. Tek treba da bude izabran predsednik tog Koordinacionog saveta, koji bi imao oko 70 članova. On bi trebalo da bude jedinstveni predstavnik beloruskog društva.

Posle prve sednice Koordinacionog saveta opozicije koji podržava Svetlanu Tihanovsku, njeni lideri su požurili da saopšte da ne nameravaju da kvare odnose sa Rusijom. Bivši ministar kulture i diplomata Pavel Latuško, kazao je da savet zna koliko su važne veze sa Rusijom, pogotovo ekonomske, jer tamo odlazi polovina beloruskog izvoza.

- Istovremeno ne želimo pogoršanje odnosa sa EU gde je naše drugo tržište - dodao je Latuško.

Iako bivši ministar nije govorio šta misli o nastavku integracija sa Rusijom i o članstvu Belorusije u Organizaciji država kolektivne bezbednosti u kojoj su pored Rusije i Kazahstan, Jermenija, Kirgizija i Tadžikistan, svi opozicioni predsednički kandidati, bili su uoči izbora za okretanje njihove zemlje ka Zapadu.

Politikolozi u Minsku tvrde da u Belorusiji nije veliki procenat stanovništva koji ima antiruske stavove, pa i ne može doći do trenja između dve susedne zemlje i dva bratska naroda.

To što je EU odlučila da uvede sankcije Lukašenku i njegovim najbližim saradnicima bitno neće promeniti situaciju. NJemu je Zapad i ranije uvodio sankcije, a jedini učinak je bio što je Lukašenko odbio da se na teritoriji Belorusije nalaze nove baze Vojno-kosmičkih snaga Rusije. Zapadu se sviđalo i to što Lukašenko nije podržao pripajanje Krima matici Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

naranca

20.08.2020. 11:48

@Dik - Putin je branio i odbranio Venecuelu i Siriju koje su daleko a nece Belorusiju koja mu je na pragu....Nego pocni ti da odbrojavas sekunde kada ce CRO da ti bude proglasena za COVID 19 crvena zona......No dobro dat ce vam Njemci pomoc :)

Sale

20.08.2020. 07:58

Pardon, mala popravka. Da ga primoraju na "dobrovoljno" predavanje vlasti, jer koliko je mirno vidi se na ulicama. A videlo se i pre 6 godina u Kijevu kad Janukoviču zamal glavu da skinu. A hoće da ga primora ni manje ni više nego lujka kojoj izgleda izmeren koeficijent inteligencije 82, to jest nešto više od orangutana. Pa samo takve nakaze i uspeva zapad još da nagovore da rade za njih i protiv svog naroda.

naranca

20.08.2020. 12:50

@Sale - Jeste al kad ona dodje na vlast ona ce da se muci, prevrce po kontejnerima, iseljava u Irsku a narod ce da uziva u perverznom luxuzu.

Aki

21.08.2020. 07:12

Čitajući tekst i komentare stičem utisak da se EU ponaša kao SAD izvozi problem. Fašistički odnos EU koja je zabrinuta za 100 hiljada akcijski demostranata koji idu po Svetu i rade plaćeni posao tako što obaraju vlade i grade novi KOLONIJALIZAM nisu zabrinuti za ostale Beloruske ma i ostale ljude. Gospodo kada bih mogao da toliko jako viknem vikao ih imam dokaze da se EU direktno umešala u Belorusiju i po ceni rata neće odustati a to je i plan NATO-a. Samo se pitam ko je sledeći, jer ovaj Tornado guta gore od pravog, kaće da se probudie narodi da ovo može da ima velike posledice,ili je važan samo profit i profit.

električar

22.08.2020. 09:07

Opozicija je donekle "pomirljiva" u odnosima sa Rusijom, samo želi da skloni Lukašenka i da se dohvati "privatizacije", tj. da donese svoje zakone o otimačini ...Tek posle dolaze do svoje "pobede" ...